Varíme pečieme z krupice

Pokračujeme vo varení a pečení s výrobkami slovenskej spoločnosti NOVALIM - bez gluténu.

Dnes budeme používať v našich receptoch krupicu. 

Krupicový koláč na raňajky

4 vajíčka, 4 zarovnané polievkové lyžice krupice, 4 zarovnané polievkové lyžice kryštálového cukru

Žĺtka dobre vymiešam - až do bielej hmoty. Vmiešame najprv cukor, potom krupicu. Nakoniec vmiešame ručne tuhý sneh, do ktorého sme vmiešali štipku soli. Vlejeme do vytretej a vysypanej formy. Vložíme do studenej rúry. Nastavíme teplotu na 160°C a po nahriatí rúry si stopneme asi 20 minút. 

   

Krupica veľmi veľa pije. Omnoho viac ako bežná krupica. Neľakajte sa preto urobiť cesto pôvodne redšie - ako polotuhý puding. 

Odporúčame použiť na tortovú formu radšej papier na pečenie a ešte ho aj pretrieť trochou oleja. Nám sa druhýkrát dosť prichytilo cesto ku dnu. formy.

 

Krupicové mafiny na desiatu do školy

2 vajíčka, 2 polievkové lyžice oleja, 2 polievkové lyžice tučného bieleho jogurtu, 4 polievkové lyžice medu, 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny, 8 polievkových lyžíc krupice

Všetko vymiešame a vlejeme do silikónových formičiek. Pečieme pri 180°C asi 12 - 15 minút vo vyhriatej rúre. 

 

Krupicové halušky 

Vajíčko si v miske vidličkou rozmiešame. Vsypeme asi 7 čajových lyžičiek krupice a štipku soli. Znova všetko premiešame a necháme postáť asi 10 minút. Potom lyžičkou do vriacej polievky vlievame halušky. Necháme prevrieť asi 4 minúty. 

   

 

Minulý rok sme varili aj tvarohové guľky http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/910-tvarohove-gulky 

alebo špenátové muffiny http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/907-sefkuchar-roman-pecie-spenatove-predjedlo.