Prechladli ste?

Tak ako si môžeme aj doma pomôcť? Vyhýbajte sa miestam s väčším počtom ľudí. Snažte sa radšej zostať v teple. Pred jedením aj po jedle si umývajte a dobre vysušte ruky. Pravidelnejšie meňte uteráky v kúpeľni, častejšie umývajte toaletu – skrátka udržiavajte vyššiu hygienu ako zvyčajne.
Ak sa pridala teplota alebo aj len zvýšená teplota, rozhodne navštívte lekára a radšej pár dní zostaňte v posteli.  U starších ľudí môže teplota skomplikovať priebeh zatiaľ čo dieťa sa s ňou zvyčajne vysporiada lepšie.

 

Pridal sa aj kašeľ? Pri suchom kašli by ste mali užívať antitusiká a pri vlhkom zase je vhodné používať mukolytiká alebo expektoranciá. Na začiatku väčšinou býva kašeľ suchý a neskôr sa mení na vlhký.
Ak už aj ste navštívili lekára a prípadne užívate možno aj nejaké lieky, rozhodne navštívte lekára ak sa kašeľ zhorší či zmení, ak sa vyššia teplota ako 38°C trvá dlhšie ako 2 dni, ak mávate zimnicu, ak vykašliavate žltkastý alebo zelenkastý hlien, ak sa pri vykašliavaní objavia stopy krvi, ak pri hlbšom nadýchnutí máte pocit pískania v hrudi alebo sa vám začína krútiť hlava alebo cítite bolesť na hrudi, ak sa na pokožke objavia fľaky.
Na pitie sú vhodné bylinkové čaje jemne osladené medom alebo vôbec. Čaje odporúčame z kvetov lipy, bazy čiernej, podbeľu, fenyklových semenok alebo mäty.
V litri vody necháme 10 minút vyluhovať 20 g sušenej bylinky alebo semienok. Potom zlejeme a pijeme po dúškoch, prípadne lyžičkou či cez širšiu slamku, podľa bolesti hrdla.

Naše prastaré mamy používali aj tzv. cibuľový sirup. Pil sa ráno a večer. Alebo chrenový či cesnakový liek. Tieto sa však užívali ráno, na obed i večer.

Jednu stredne veľkú žltú cibuľu rozsekáme na drobno a premiešame s 2 polievkovými lyžicami tekutého – radšej kvetového – medu. Potom necháme cez sklenené alebo nerezové sitko stekať do pohára. Ráno aj večer vždy po jedle zjeme 1 – 2 čajové lyžičky takto pripravenej šťavy.
Rovnaké množstvo čerstvo postrúhaného chrenu premiešame s rovnakým množstvom tekutého medu. Trikrát denne po jedle užijeme 1 čajovú lyžičku až 1 polievkovú lyžicu, podľa toho ako znášame vôňu chrenu. Prípadne si dajte na nos štipec
Podobne aj cesnakový sirup. Rovnaké množstvo cesnakových strúčkov premiešame s rovnakým množstvom medu – najlepšie lipového.  Užívame 3-krát denne podobne ako chrenový liek.

V posledných rokoch sa u nás zase udomácnil čaj z čerstvého zázvoru. Tento čaj je veľmi silný. Preto ho pite ozaj po troche, aby ste si prudko neprehriali organizmus.
3 cm dlhý kúsok zázvoru nakrájame na plátky hrubé asi 1 mm. Zalejeme ich litrom vriacej vody. Necháme asi 10 minút luhovať. Potom pridáme 1 polievkovú lyžicu medu a 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy. Môžeme pridať 5 – 6 lístočkov čerstvej mäty.

Ak rozmýšľate, že si prikúpite ešte prípadne nejaké vitamíny v tabletkách, potom odporúčame vitamín C, vápnik, zinok a selén. Vitamín C posilňuje obranyschopnosť organizmu proti zápalom. U dospelých sa odporúča denne asi 100 mg. Kalciový sirup podporuje lepšie prečistenie priedušiek a dýchacích ciest. Zinok podľa posledných výskumov skracuje čas liečenia chrípky aj prechladnutia, ak ho začnete užívať hneď pri prvých príznakoch. Selén napomáha návratu imunity do normálu.

Ako jedlo odporúčame čisté vývary alebo vývary so zeleninou alebo prívarky a kašovité jedlá. Rozhodne menej sladkých jedál či sladkostí vôbec.
 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri