Varíme pečieme z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak je zdravá a chutná bylinka, ktorá rastie skoro na jar vo vlhších lesoch po celej Európy. Jeho výrazná vôňa, korenistá chuť a liečivé účinky sú známe už tisícky rokov. Naši predkovia ho hojne využívali v kuchyni a pri liečbe mnohých ochorení.

Svojej obľube sa teší aj u lesných zvierat, ako napríklad u diviakov alebo medveďa hnedého, ktoré zvyknú rozkopať zem, aby sa dostali k cibuľkám cesnaku. Podľa legendy je medvedí cesnak prvou rastlinou, ktorú medveď zožerie po prebudení zo zimného spánku. Za čo si táto rastlinka vyslúžila aj svoj prívlastok medvedí.

  

Medvedí cesnak rastie najmä v strednej a západnej Európe najmä v listnatých a lužných lesoch s dostatkom vlhkosti a úrodnej pôdy.

Obvykle začína rásť skoro na jar, v niektorých prípadoch už koncom marca alebo začiatkom apríla. Následne rastie a kvitne až do konca mája. Po odkvete jeho listy a stonka zhnijú a stanú sa súčasťou pôdy.
Nájsť medvedí cesnak v lese nie je vôbec zložité, väčšinou sa vyskytuje húfne a pokrýva veľké plochy pripomínajúce zelené koberce. Prezradí ho aj jeho typická cesnaková vôňa, ktorá sa rozlieva celým lesom.

Ako spoznáme medvedí cesnak?

Ide o zelenú prízemnú bylinu
Väčšinou sa vyskytuje húfne a pokrýva veľké plochy v lese
Dosahuje výšku 10-45 cm
Široké zelené listy sú 10-12 cm dlhé a 2-5 cm široké
Má typickú cesnakovú vôňu

Recepty

 Pizza so zelenými listami

 

1/3 čerstvého droždia
150 ml vody
½ čajovej lyžičky práškového cukru
½ čajovej lyžičky soli
1 polievková lyžica oleja
100 g celozrnnej špaldovej múky
asi 175 g pšeničnej hladkej múky T650

paradajková šťava alebo kečup
tvrdý syr nakrájaný na plátky
šunka
listový špenát

Urobíme si z droždia, cukru a vody kvások, ktorý necháme dobre vykysnúť. Potom primiešame olej, múku so soľou a vypracujeme cesto. Z cesta urobíme porcie, ktoré vyvaľkané na tenko položíme na papierom vyložený plech. Potrieme paradajkovou šťavou. Potrháme šunku, špenátové listy a syr. Takto pripravené necháme podkysnúť. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C.

 

Mafiny so zelenými listami

3 vajíčka

100 ml mlieka

1 polievková lyžica rozpusteného masla

na špičku noža soli

na špičku noža sódy bikarbóny

asi 8 polievkových lyžíc polohrubej múky (rada to miešam so špaldovou)

1 paradajka

asi 4 listy medvedieho cesnaku

7 malých kúskov čerstvého kozieho syra

Vajíčka vymiešame s mliekom a maslom. Pridáme múku so soľou a sódou bikarbónou. Vlejeme do polovice výšky mafinovej formy. Vložíme kúsok syra, paradajky a medvedieho cesnaku. Zalejeme všetko zvyškom zmesi. Na povrch vtlačíme kúsok paradajky a medvedieho cesnaku. Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme asi 20 minút - podľa veľkosti mafinov.

 

Štrúdľa

400 g lístové cesto

asi 2 polievkové lyžice pomletých paradajok

saláma so syrom

pár listov medvedieho cesnaku

   

Cesto vyvaľkáme. Potrieme paradajkami. Položíme salámu a listy medvedieho cesnaku.  Potom zrolujeme. Vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme asi 35 minút. 

 Zemiaková polievka s medvedím cesnakom

Na troche rozpáleného oleja opečieme na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme na menšie kúsky nakrájané zemiaky. Premiešame a zalejeme vodou. Okoreníme a osolíme. Necháme asi 10 minút prevrieť. Potom vsypeme natrhané kúsky medvedieho cesnaku a po malej chvíli vypneme. Cesnakové listy už dlho nevaríme.

Polievka, ktorú sme varili minulý rok veľmi často: http://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/recepty/66-polievky/182-polievka-z-medvedieho-cesnaku