Varíme, pečieme

Vyberte si z receptov z našej kuchyne.

Varíme polievky či vývary

V každom druhom recepte je spomínaný akýsi vývar, ktorý musíme pridať pri dusení mäsa alebo zapečení cestovín a podobne. Asi väčšina z nás zvykla používať pri takejto príležitosti bujónovú kocku. Nie vždy je to však vhodné. Napríklad ľudia s intoeranciou alebo alergiou na lepok či sóju taký vývar nemôžu jesť. A potom, vlastný vývar je vždy chutnejší. Skúste spolu s nami pripraviť ten svoj, ten jedinečný.

Čítať ďalej: Varíme polievky či vývary

Varíme vo woku

Rýchle opekanie je jednou zo zdravých metód prípravy jedla. Zachováva a vyzdvihuje viac vôňe, chute aj farbu pôvodných surovín. Okrem toho je to aj dosť rýchla príprava pokrmu a pritom len s veľmi malým množstvom tuku. 

Najvhodnejším hrncom na túro prípravu je práve wok. Polguľový tvar pri miešaní či pretrepávaní malého množstva surovín ich prehrieva prirodzenejšie ako náš valcovitý hrniec. Tento spôsob prípravy jedla vznikol v strovekej Číne a veľmi rýchlo sa začal objavovať aj v susedných krajinách.

Čítať ďalej: Varíme vo woku

Varíme, pečieme zo šalvie

Medzi veľmi obľúbené aromatické rastlinky, ktoré sú užitočné v kuchyni, aj v prírodnej medicíne, patrí zaslúžene šalvia. Má mnoho užitočných vlastností. 

Niekoľko štúdií ukázalo, že šalvia sa môže pochváliť protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami.

Čítať ďalej: Varíme, pečieme zo šalvie

Varíme, pečieme z cukiny

Cukina je jemná a lahodná zelenina.  Aj pre tých, ktorí tekvicu na tanieri nemusia v žiadnej podobe. Navyše, podlhovasté alebo guľaté, nápadne sfarbené plody sú okrasou každej zeleninovej hriadky. Cukina sa u nás v minulosti začala pestovať ako náhrada za uhorky napádané plesňou uhorkovou. Celkom mladé plody uhorku naozaj dokážu v šaláte nahradiť. Cukina je na pestovanie pomerne nenáročná zelenina.

Cukina je nízkokalorická s obsahom vody cca 90 % má málo minerálnych látok (draslík, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok), vitamínov, cukrov, tukov, bielkovín a vlákniny.

Čítať ďalej: Varíme, pečieme z cukiny

Varíme z fazule

Semená fazule majú niekedy guľovitý tvar, niekedy obličkovitý, bývajú tmavé, svetlé, fľakaté i jednofarebné. Fazuľa obsahuje asi 25 % bielkovín, nie sú však tak hodnotné ako bielkoviny živočíšneho pôvodu. Aj preto sa zvyčajne fuzuľa kombinuje s mliečnymi výrobkami či mäsovými vývarmi. Čo bolo pre mňa udivujúce - možno Vy viete - fazuľa obsahuje asi 60 % cukrov, preto by sa fazuli mali vyhýbať cukrovkári. Naopak fazuľa obsahuje asi 7 % vlákniny, ktorá ovplyvňuje črevné pohyby. Preto by ju mali jedávať aspoň raz do týždňa ľudia s črevnými problémami - len by mali dávať pozor na kontamináciu inými surovinami a mali by ju radšej jesť rozmixovanú a prepasírovanú.

Z vitamínov sa vo fazuli nachádzajú vitamíny radu B. Čo je zaujímavé, vitamín C sa vo fazuli nenachádza. Z minerálov je vo fazuli najmä draslík, horčík, železo a fosfór. 

Čítať ďalej: Varíme z fazule

Robíme kvásky na chlieb

Alebo aj iné kváskové varenie či pečenie.

Kváskovať som prvýkrát skúšala ešte na vysokej škole, ešte pred Nežnou revolúciou. Proste mi zakázali jesť chlieb, lebo už niekoľko rokov sa v chlebe v obchodoch používalo droždie ako v pečive, ktoré som nesmela jesť od detstva. V kuchárskych knihách po starej a prastarej mame som vedela nájsť recepty na chlieb aj kvások, avšak SUROVINY! Nuž moje prvé pokusy boli nanajvýš zaujímavé a aj preto, že som ich robila na internáte. Vtedy nielen študenti, ale ani ich rodičia netušili ako sa v minulosti piekol chlieb. Nuž som našla pomocníkov aj posmievačov.

Kváskovanie je téma, ktorá za posledné roky zachvátila dosť ľudí - mužov i ženy. Niektorých kvôli zdravotnému stavu, iných lebo radi varia, iných pre niečo iné. Rozhodne je to lepšia zábava ako tamagoči. 

Čítať ďalej: Robíme kvásky na chlieb

Varíme polievky

Už v detstve som milovala polievky. Dá sa povedať, že sa mi obed bez polievky vôber nerátal. Radšej som si dala dva taniere polievky a druhé som ani nemusela. Neviem čím to bolo. Zostalo mi to doteraz. Aj v práci - veľmi nestíham obedovať - si nosím v termoske vývar so zeleninou či niečo podobné.

Čítať ďalej: Varíme polievky

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri