Šéfkuchár varí kapustnicu

Blížia sa Vianoce a s nimi aj stres z prípravy slávnostných jedál. Uvarte si spolu s nami štedrú kapustnicu moderným spôsobom.

Budeme spolu budeme variť v tlakovom hrnci recept, ktorý vznikol po kopnutí múzou akoby povedali muzikanti. Smial sa šéfkuchár Roman. Chceme variť na starší spôsob, ale ušetriť čas strávený v kuchyni v dnešnej uponáhľanej dobe.

Potrebujeme:

500 g kyslej kapusty, 250 g žltej cibule, 100 g bravčovej masti, 200 g hlivy, 150 g bravčového pliecka, 150 g hovädzieho predného, 150 g údeného pliecka, 150 g údenej klobásy, 100 g sušených sliviek, 10 g sušených húb, 2 strúčiky cesnaku, 50 g mletej červenej papriky1 malý zemiak, celé čierne korenie, celé nové korenie, bobkový list, soľ, celá rasca

Poďme na to.

V jednom hrnci si v 300 ml vody dáme variť čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Necháme na najmenšom plameni prevariť asi 10 minút. Potom už len necháme pod pokrievkou luhovať.

Na panvici si opražíme na masti (alebo na oleji) na drobné kúsky nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľka opražená do zlatova, pridáme cesnak nakrájaný na plátky, mletú červenú papriku, celú rascu a celé premiešame.

 

Cez sitko prilejeme vývar z korenín do cibuľového základu a premiešame. Celé vlejeme do veľkého hrnca. Vložíme prekrájanú kvasenú kapustu. Vložíme na drobné kocky nakrájané hovädzie mäso, na väčšie kocky bravčové mäso, na kocky údené mäso, na hrubšie kolieska nakrájanú klobásu a na rezance nakrájanú hlivu. Prisypeme sušené huby a slivky. Vlejeme vodu po čiarku na hrnci. Premiešame. Tlakový hrniec uzavrieme a necháme na strednej teplote vyskočiť červený gombík. Potom stlmíme plyn na najmenší plameň a varíme 45 minút. Plyn vypneme a necháme červený gombík pozvoľne padnúť. Otvoríme pokrievku. Premiešame.

Vlejeme a vmiešame rozmixovaný zemiak a jeden strúčik cesnaku. Necháme zovrieť a vypneme. Prikryté necháme až do podávanie. Dochutíme soľou.

 

Podávame s kyslou smotanou.

 kapustnica