Budem druhák

Už končíte so svojim dieťaťom prvý ročník? Už vie čítať i písať a počítať?

Vaše dieťa i vy ste to zvládli a HURÁ je koniec! Budú prázdniny. Oddýchnite si. Ale...?

Predsa vám len odporúčame trochu cez prázdniny s dieťaťom doma pracovať. Malé deti sa zvyčajne veľmi rýchlo učia naspamäť, ale aj rýchlo zabúdajú. V niektorých krajinách zvyknú na prázdniny v nižších ročníkoch školy dávať na konci školského roka tzv. prázdninovú písanku. Je to hrubší zošit, kde sa nachádzajú úlohy z jazyka, čítania i matematiky, aby deti nezabudli do septembra. A dokonca písanku musí dieťa doniesť na začiatku školského roka učiteľke vypracovanú ukázať. V iných krajinách sa podobné písanky nerozdávajú, ale rodič si ich môže kúpiť v kníhkupectve a pomôcť svojmu dieťaťu nezabudnúť. U nás ešte také nemáme.

Osobne si myslím, že je to výborný nápad. Aj preto sa môžete oprieť o naše pracovné listy, ktoré sme pre pripravili aj pre takéto príležitosti. 

    

Určite za vysvedčenie ste svojmu dieťaťu okrem dobrej zmrzliny či zákusku venovali aj peknú knižku. Tak sa to patrí. Učte dieťaťa čítať si. Prípadne si spolu s ním čítajte na striedačku - jednu stranu vy a druhú ono. Ak chcete aj iné čítanie, u nás na stránke nájdete pár obrázkových príbehov: http://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pracovne-listy/citanie-s-obrazkami alebo pár pracovných listov na čítanie s porozumením: http://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pracovne-listy/citanie-s-porozumenim-pre-prvakov 

Opakovanie písania písmen, čísel či aj slov a viet nájdete na našej stránke pod týmito odkazmi: http://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/ucime-sa-pisat/piseme-pismena  a http://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/ucime-sa-pisat/category/50-piseme-cisla, http://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/ucime-sa-pisat/pre-prvaka a naše návrhy na diktáty v druhom polroku http://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/ucime-sa-pisat/category/97-diktaty-1-rocnik 

Ak sa rozhodnete, že by ste chceli tráviť čas so svojim dieťaťom aktívne, lebo vonku leje ako z krhly alebo ste sa včera spálili na kúpalisku a teraz musíte sedieť doma? Aj na takúto možnosť sme na našej webke pripravené. Kuk: http://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi  alebo http://www.dobre-napady.sk/pre-deti/hrame-sa-s-detmi  alebo http://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pokusy-pre-kazdeho

Joj a zabudli sme na matematiku: http://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/hrame-sa-s-cislami/pocita-prvak   a  http://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/hrame-sa-s-geometriou/geometria-pre-prvakov 

 

Ak vás zaujíma čo budete vaše dieťa v škole robiť a vy doma ako domáce úlohy v budúcom školskom roku, hľadajte na našej stránke: http://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/ucime-sa-pisat/pre-druhaka a http://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pracovne-listy/citanie-s-porozumenim-pre-druhakov a http://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/hrame-sa-s-geometriou/geometria-pre-druhakov a iné. Pomôžeme vám.

Výber článkov pre deti

Vyrábame darčekové tašky

Tiež vaše dieťa chodieva na narodeninové oslavy? Občas sa mi stane, že mi pozvánku zo školskej tašky vytiahne na poslednú chvíľu a tak nám doma nič iné neostáva ako urýchlene niečo vymyslieť a pekne zabaliť.

Vyrábali sme soľ

Čítali sme v jednom z tých časopisov pre deti, čo odoberá syn v škole, že vo Francúzsku sa doluje kamenná soľ. Pohotovo sa pýtal, či ju odtiaľ vozia aj na Slovensko. A tak som synovi vysvetľovala, že na Slovensku sa tiež kedysi ťažila kamenná soľ, ale dnes sa už vyrába inak a prečo.

Tvoríme na pracovnom vyučovaní

alebo ako sa to dnes volá - na technike.

Často sa s deťmi na matematike rozprávame ako kedysi ľudia merali a vážili. Jednou z objemových mier zaužívaných u nás bola aj HRSŤ. A tak sme si aj na tomto príklade ukazovali, že prečo bolo dôležité zjednotiť miery a váhy. jeden nameral 25 g a iný 35 g fazule v hrsti. podobne si s piatakmi ukazujeme ako sa meralo dĺžkovou mierou lakeť. Niektorých to zaujme a doma rozprávajú čo sa naučili. Žiaľ väčšinu detí nie - z mojich skúseností - berú to ako hranie sa, čo už v tomto veku považujú za nudné. Śkoda! Škoda, že im také nerozprávajú doma ako to kedysi robila mne moja strará mama a otec. 

Oddychové kreslo pre bábiku

Teraz sme viac chodili po výpredajoch. Deti idú do tábora a dokupovala som im viac vecí ako obyčajne. Popri tom sme sa dostali aj do iných obchodov - veď sú v rade v nákupnom centre. A neodolala som. Kúpila som malé kresielko na mobil. Od začiatku som však vedela, že v ňom mobil sedieť nebude.

Kedysi sme sa hrávali s bábikami

Pred časom sme sa stretli dve rovesníčky, dve ženy, čo si ešte pamätáme ako sme sa my hrávali s bábikami. Aké sme mali drevené nábytočky a kresielka i plechové riadiky. Bavili sme sa ako sme sa hrávali s našimi deťmi s bábikami. Ako sme šili a plietli oblečká vtedy už pre Barbie a Kena. Ako sme im vyrábali postele či kreslá, lebo v obchode boli drahé a nepekne cukríkovo ružové. 

Prečo sa dnes dievčatká nehrajú s bábikami? Neviem. Rozhodne to však dievčatám chýba v staršom veku. 

Spomeňte si s nami na časy, keď som pre svoju dcéru a s dcérou obliekala bábiky... Hrali sme sa spolu. Vymýšľali. Potom sa hrala s deťmi vonku na deke s bábikami. 

Výber článkov pre domácnosť

Pletieme šál

 O chvíľu je tu Martina. Uvidíme či sa ochladí a príde na bielom koni. Na zimnú módu sa však musíme pripraviť. Napríklad aj novou čiapkou či šálom.

Dnes budeme pliesť stočený šál z mohérovej vlny na ihliciach číslo 6. Ukážeme vhodnejšie začínanie pletenia šálu, ktorý chceme nakoniec zošiť do kukly.

Háčkujeme mikulášske vrecúška

 

Minulý rom som robila takéto balíčky ako prekvapenia všetkým dookola. 

Aspoň som minula zvyšky bavlniek, ktoré som schovávala škatuliach na skrini.

 

Darček domácej kutilke

Tiež máte kamarátku, čo doma varí, pečie, háčkuje deťom čiapky, ponožky, rukavice a manželovi pletie pulóvre? 

Odporúčame tento vtipný darček k jej sviatku. Háčkovaný hrniec na zbytky bavlniek.

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri

Výber z galérie

trojičky
Priechod pre ch...
Doplnenie
Geometrické tva...
ponožka
Podložka pre pr...
Girlanda akvári...
Vianočná pohľad...
Vianočný list
dom
Číslo 9
Pracovné listy ...