S MAKSÍKOM do sveta matematiky

Maksík celý školský rok sprevádza deti svetom fantázie a v príbehoch im prináša zaujímavé a netradičné úlohy. Druháci, tretiaci a štvrtáci na ZŠ si v celoročnej matematickej súťaži vyskúšajú, či vedia vziať rozum do hrsti a vyriešiť aj „neučebnicové úlohy“. Maksík ich snahu na záver ocení krásnymi diplomami a zaujímavými cenami. A nielen to.

Radosť z úspechu zažívajú aj tí, čo si neporadia so všetkými matematickými úlohami. Pekne to vystihli mama Zuzana s dcérou Shelly:
Maksík, veľmi pekne ti ďakujem za súťaž, ktorá nekončí len odpovedaním na otázky, ale rozvíja aj detskú fantáziu v príbehoch a v obrázkoch. Navyše deťom dáva pocit dôležitosti, keďže si vlastne samy tvoria príbeh.
Učitelia radi využívajú Maksíkove úlohy na hodinách a matematických krúžkoch:
Ďakujem za príklady, pre ktoré moji zverenci milujú matematiku rovnako ako ja.
Iveta Badžgoňová zo ZŠ Pružina

Čo oceňujú na Maksíkových úlohách rodičia zhrnula Dáša Hudáková:
Dcérka si pri riešení Maksíka uvedomila, že nie všetky úlohy sa dajú hneď a zaraz vyriešiť z hlavy, že čo sa dá, treba si nakresliť, rozpísať, prípadne aj prakticky odskúšať. Papier, ceruzku a farbičky si už berie automaticky.
Súťaž je počas školského roka rozdelená do piatich kôl. V každom kole žiaci riešia 5 úloh. Úlohy 1. kola sú už v školách aj na stránke maksik.sk. Termín prihlásenia do súťaže a odovzdania odpovedníkov 1. kola je 2. október 2017.


Vlani ponúkol Maksík svojim kamarátom aj takéto úlohy:


Miss Cica

V Mačkokrajine sa každý rok volí Miss Cica.
Tento rok sa do súťaže prihlásilo 8 mačiek.
Titul získala mačka, ktorá mala:
• biele iba jedno ucho,
• biely chvost,
• žltú mašľu
• a čiernu labku.
Zakrúžkuj mačku, ktorá získala titul Miss Cica.

 

Ostrov púští

Zrazu sa v púšti objavila karavána. Išli v nej jednohrbé a dvojhrbé ťavy. Kráľ Sendus mi prezradil, že v karaváne sedí na každej dvojhrbej ťave jazdec. Jednohrbé ťavy využívajú iba na prevážanie nákladu.
Zrazu sa zdvihol obrovský vietor a z kúdolov piesku bolo vidieť iba nohy tiav a hlavy jazdcov. Napočítal som 36 nôh a 6 hláv.
a) Koľko bolo v karaváne jednohrbých tiav?
b) Koľko hrbov mali všetky ťavy v karaváne?

Výber článkov pre deti

Sadíme kvety

Už o pár dní je tu koniec školského roka. Ak má rada vaša pani učiteľka - alebo máte pána učiteľa? - rada kvety a zároveň kreatívne tvorenie, určite sa poteší aj takémuto darčeku.

Plavky pre Lucy Love

Barbie a Ken už majú svoje plavky a tak sme museli urobiť aj našej Lucy Love. Pravdaže museli byť zelené, veď Kim Possible povedala, že tento rok je moderná zelená. Ponúkame strih na pletené celé plavky.

Tvoríme z plastových fliaš

Kým sme v škole nezačali zbierať plastové fľaše v spolupráci s firmou renviro, ktorá ich ďalej spracováva, doma sme z fliaš občas  niečo tvorili a vymýšľali dekorácie na poličky či do vázy.

Pár námetov vám teraz predstavíme.

Hráme sa na pavučinu

Pôvodne sme gumu širokú 1,5 cm naťahali medzi dva stromy v záhrade. Začalo však pršať a tak sme našli náhradné riešenie.

Šiltovka a šál pre bábiku bábätko

Dnes obliekame bábiku bábätko. Takú staršiu - myslím model, čo som kúpila, keď ešte bol syn malý, lebo chcel kamarátku, čo bude mať aj doma, nie len na ihrisku.

Výber článkov pre domácnosť

Biely darček pre novorodenca

Už na jar som začala pliesť a háčkovať bábätkám, ktoré mali prísť na svet v mojom okolí. No a na Vianoce má prísť posledné. Malý Matúško. Nevieme sa ho dočkať. Prvé vnúča kamarátky.

Tentokrát som plietla čiapočku a ponožky z bielej Miminy na ihliciach č. 3,5. 

A zase bez ihlíc

Možno si ešte spomínate na naše články v sekcii Tvoríme s deťmi, kedy sme ukazovali ako môžeme pliesť prstami, na hrabliach či umelých alebo z Lego vystavaných podložiek. Sú to všetko metódy, ktoré som používala pri tvorení s dcérou ešte aj v škôlke a neskôr aj s deťmi v škole. Občas nám napíšu sociálne pracovníčky z domovov seniorov, že radi tieto námety používajú pre cvičenie jemnej motoriky. 

Dekoračná sieť

Páčia sa vám v obchodch, výkladoch alebo na chodbách škôl zavesené dekoračné siete, na ktorých visia papierové, či polystyrénové ozdoby?
Rozmýšľate, že by sa hodila do detskej izby?

Vyrobte si ju spolu s nami.

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri

Výber z galérie

Zelenina
Vianočná pohľad...
Klbká
Prianie k druhý...
rímske čísla
súradnicový sys...
deti
pes nesmie
príroda
Vybrané slová
Morská ryba
hríbik