MAKS, celoslovenská matematická on-line súťaž pre všetkých, ktorým to páli

MAKS však nehľadá iba matematické talenty. Je určený všetkým, ktorí si chcú trénovať myslenie a zažiť radosť z objavu a úspechu. Netradičné zaujímavé úlohy prebudia zvedavosť aj u tých, ktorí často odolávajú "školskej" matematike. Mnohí s prekvapením zistia, že zdolávanie matematických problémov prináša radosť a uspokojenie. MAKSovi sa už neuveriteľných 24 rokov darí zaujať deti netradičnými úlohami, ktoré vyžadujú skôr zdravý úsudok ako náročné matematické vedomosti. Deti oceňujú aj to, že súťaž prebieha on-line, môžu si vybrať, ktoré úlohy budú riešiť, rýchlo sa dozvedia svoje výsledky a za svoj výkon získavajú diplomy s titulom MAKSiHviezda matematického neba či MAKSiFrajer a pekné ceny.

Súťaž je určená žiakom 5. – 9. ročníka základných škôl a prímy – kvarty osemročných gymnázií.


Súťaž je počas školského roka rozdelená do ôsmich kôl. V každom kole žiaci riešia 4 úlohy. Úlohy 1. kola sú už v školách aj na stránke maks.sk. Termín prihlásenia do súťaže a odpovedí na 1. kolo je 9. október 2017.

Doteraz sa nad maksovskými úlohami zamýšľalo takmer pol milióna žiakov. Mnohí z nich sú dnes už úspešní inžinieri, vedci, lekári...

MAKS baví žiakov, učiteľov, rodičov, ba aj starých rodičov dodnes:

Držali sme sa až do posledného kola bez chyby, no maratón nám nevyšiel. Skúsime to na budúci rok.
Maksáči Timotej a Stano

Na MAKS-ovi sa mi páči, že úlohy sú prepojené so životom, spájajú sa s bežnými detskými aktivitami, sú aktuálne, moderné, pritom milé a zaujímavé. A hlavne – sú vyriešiteľné s použitím mentálnej vybavenosti príslušnej vekovej kategórie, trénujúc logiku, postreh a možno aj vtip riešiteľov. PaedDr. Kvetoslava Wagnerová
M. Dományová, stará mama Vašej Maksáčky

Skúste si dve úlohy, ktoré MAKS ponúkol svojim riešiteľom vlani:

Hviezda

Lenka vystrihla papierovú hviezdu z papiera v tvare štvorca so stranou dlhou 12 cm (obr. 1). Najprv vystrihla z rohov papiera štyri zhodné štvorce tak, aby vznikol kríž (obr. 2). Všetky strany kríža mali rovnakú dĺžku. Potom odstrihla z kríža štyri trojuholníky (obr. 3). Aj trojuholníky mali všetky strany rovnako dlhé. Aký obvod mala hviezda (obr. 4), ktorá takto vznikla?

 

 

Podarená trojka

Do tábora prišli traja vtipálkovia. Predstavili sa takto: 

Poznal ich len Roman. Ostatným o nich prezradil, že
• Tomáš vždy hovorí pravdu,
• Denis niekedy hovorí pravdu a niekedy klame,
• Luky nikdy nehovorí pravdu.
Kto je kto?

 

 

Výber článkov pre deti

Tvoríme so škôlkármi

Po dlšom čase sa dnes budeme venovať tvoreniu s menšími škôlkármi. S deťmi vo veku 3 - 4 roky. 

Budeme strihať farebné papiere, stáčať a lepiť, kresliť a maľovať. Vytvárať obrázky v rovine aj v priestore. Jednoduché papierové tvorenie, ktorým získame krásne dielka.

Vyrábame darčekové tašky

Tiež vaše dieťa chodieva na narodeninové oslavy? Občas sa mi stane, že mi pozvánku zo školskej tašky vytiahne na poslednú chvíľu a tak nám doma nič iné neostáva ako urýchlene niečo vymyslieť a pekne zabaliť.

Pletieme čiapky a šále

Pred pár týždňami sme si ukazovali pletenie šálu na hrabliach. V minulosti sme plietli na drevenej osnove i osnove postavenej z Lego.

Dnes si postávime spolu pomôcku na pletenie čiapok. Viem, predávajú ich aj v obchode. Ale až keď si ju budete tvoriť a zliepať sami, uvidíte aká je to zábava.

Baby šatka pre bábiku

Keď bola dcéra ešte ozaj malá - mala necelé štyri roky - začali sa veľmi vtedy ešte len módne - objavovať baby šatky na nosenie malých detí v náručí pri srdci mamičky alebo otecka. Dcéra bola unesené.
Vyhľadala som vtedy na internete rozmery šatiek pre mamy a ich bábätká. Povypytovala som sa mamičiek na ihrisku ako šatku používajú, ako sa zaväzuje ako dieťa v nej môže ležať.

Strom

Konečne sme prešli od obdobia princezien k niečomu netradičnejšiemu. Tento rok sme vymysleli strom...

Výber článkov pre domácnosť

Vzory na pletenie - rozpletáme očká

Ako rozpliesť jedno očko na dve?
Ponúkame dva z mnohých spôsobov. Ako rozpliesť hladké očko z lícovej strany.

Ako na to?

Háčkujeme obrus

Pri sťahovaní som objavila moje staro-nové bavlnky na háčkovanie. Sú ešte po prastarej mame. Ozaj bavlnené. O týchto bavlnkách môžeme stopercentne povedať, že sú BIO bavlnou. Poviem vám, aj mi ich bolo ľúto rozbaliť. Boli úplne nové, krásne zabalené v papierovej škatuli s peknou potlačou. Toľko rokov yvdržali nedotknuté a teraz som ich mala otvoriť a použiť. 

Nakoniec som to zvládla. A už som aj urobila pekný okrúhly obrus. Skoro mesiac som ho háčkovala po ceste v električke všade kam som išla. Hoci ľudia občas na mňa čudne pozerali, sadla som si vzadu v tých nových bratislavských električkách, kde je veľmi dobré miesto na položenie kabele a háčkovala. Niektorí sa mi aj prihovorili a pospomínali sme na časy, kedy naše mamy a staré mamy plietli a háčkovali a na stoloch bývali doma ručne robené obrusy či podložky pod poháre alebo aj vankúše. Aj nám takto spoločne rýchlejšie ušla cesta. 

Háčkujeme ihelníčky

Už minulosti som robila viac háčkovaných hrncov, kvetináčov či háčkovaním som obaľovala plechovky, kde sme potom sadili kvety. Teraz som sa rozhodla zopakovať jeden zo starších nápadov, z ktorého už neviem nájsť fotografie.

A môžete takýto ihelníček urobiť aj mamičke ku dňu matiek alebo darček tete od susedov k meninám...

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri

Výber z galérie

dvojhlásky a sa...
Násobenie
Vzor páví
Obálka
promile
orientácia v št...
orientácia v št...
pocitame_o
krčah s pohárom
tulipány
Pracovné listy ...
šerif