MAKS, celoslovenská matematická on-line súťaž pre všetkých, ktorým to páli

MAKS však nehľadá iba matematické talenty. Je určený všetkým, ktorí si chcú trénovať myslenie a zažiť radosť z objavu a úspechu. Netradičné zaujímavé úlohy prebudia zvedavosť aj u tých, ktorí často odolávajú "školskej" matematike. Mnohí s prekvapením zistia, že zdolávanie matematických problémov prináša radosť a uspokojenie. MAKSovi sa už neuveriteľných 24 rokov darí zaujať deti netradičnými úlohami, ktoré vyžadujú skôr zdravý úsudok ako náročné matematické vedomosti. Deti oceňujú aj to, že súťaž prebieha on-line, môžu si vybrať, ktoré úlohy budú riešiť, rýchlo sa dozvedia svoje výsledky a za svoj výkon získavajú diplomy s titulom MAKSiHviezda matematického neba či MAKSiFrajer a pekné ceny.

Súťaž je určená žiakom 5. – 9. ročníka základných škôl a prímy – kvarty osemročných gymnázií.


Súťaž je počas školského roka rozdelená do ôsmich kôl. V každom kole žiaci riešia 4 úlohy. Úlohy 1. kola sú už v školách aj na stránke maks.sk. Termín prihlásenia do súťaže a odpovedí na 1. kolo je 9. október 2017.

Doteraz sa nad maksovskými úlohami zamýšľalo takmer pol milióna žiakov. Mnohí z nich sú dnes už úspešní inžinieri, vedci, lekári...

MAKS baví žiakov, učiteľov, rodičov, ba aj starých rodičov dodnes:

Držali sme sa až do posledného kola bez chyby, no maratón nám nevyšiel. Skúsime to na budúci rok.
Maksáči Timotej a Stano

Na MAKS-ovi sa mi páči, že úlohy sú prepojené so životom, spájajú sa s bežnými detskými aktivitami, sú aktuálne, moderné, pritom milé a zaujímavé. A hlavne – sú vyriešiteľné s použitím mentálnej vybavenosti príslušnej vekovej kategórie, trénujúc logiku, postreh a možno aj vtip riešiteľov. PaedDr. Kvetoslava Wagnerová
M. Dományová, stará mama Vašej Maksáčky

Skúste si dve úlohy, ktoré MAKS ponúkol svojim riešiteľom vlani:

Hviezda

Lenka vystrihla papierovú hviezdu z papiera v tvare štvorca so stranou dlhou 12 cm (obr. 1). Najprv vystrihla z rohov papiera štyri zhodné štvorce tak, aby vznikol kríž (obr. 2). Všetky strany kríža mali rovnakú dĺžku. Potom odstrihla z kríža štyri trojuholníky (obr. 3). Aj trojuholníky mali všetky strany rovnako dlhé. Aký obvod mala hviezda (obr. 4), ktorá takto vznikla?

 

 

Podarená trojka

Do tábora prišli traja vtipálkovia. Predstavili sa takto: 

Poznal ich len Roman. Ostatným o nich prezradil, že
• Tomáš vždy hovorí pravdu,
• Denis niekedy hovorí pravdu a niekedy klame,
• Luky nikdy nehovorí pravdu.
Kto je kto?