Už jedenástykrát hľadáme na celom Slovensku Expertov,

ktorí tušia, na ktorých miestach na zemeguli sa pretínajú rovník a nultý poludník. Zamýšľajú sa nad tým, či môže klamať ten, čo tvrdí, že nikdy neklame alebo prečo sa počas letných večerov tráva zarosí a prečo vzniká dúha. Vedia, či na najbližšej olympiáde v Pchjongčchangu budú športovci skákať na lyžiach alebo do vody.

Takéto a podobné otázky nájdu nádejní EXPERTi v celoslovenskej vedomostnej súťaži EXPERT geniality show.

Súťaž sa koná raz za rok. Tento rok to bude vo štvrtok 30. novembra 2017. Žiaci sa prihlasujú v škole do 27. októbra 2017.

Súťaž je určená žiakom 6. – 9. ročníka základných škôl a všetkých ročníkov stredných škôl. Vyhráva každý, kto sa zapojí, tých najlepších čaká množstvo zaujímavých cien.

V deň D si každý súťažiaci vyberie dve témy, v ktorých si najviac verí. Ponuka je široká: Dejiny, udalosti, umenie, Svetobežník, Mozgolamy, Do you speak English?, Tajomstvá prírody a Góly, body, sekundy.

Podrobné informácie o súťaži a tiež minuloročné otázky nájdete na www.sutazexpert.sk. Na stránke prebieha „online tréning“, pretože aj v EXPERTovi platí, že šťastie praje pripraveným ... J. Tieto informácie sú tiež obsahom mobilnej aplikácie, ktorú si možno stiahnuť na stránke.

„Súťaž podporuje logické a kritické myslenie, súťaživosť. Zároveň dáva žiakom príležitosť spoznať svoje silné a slabé stránky a oblasti záujmu, ktorým by sa chceli v budúcnosti venovať,“ myslí si PhDr. Monika Siváková, školská koordinátorka na Gymnáziu V. B. Nedožerského v Prievidzi.

Skúste, či by ste vedeli odpovedať na otázky, ktoré hravo zvládli EXPERTi minulý rok:

Mozgolamy – žiaci 2. stupňa:

Soňa a Broňa robia uvádzačky v rovnakom divadle. Soňa chodí do práce štyrikrát do týždňa, Broňa každý pracovný deň. V jednom týždni sa Soňa s Broňou v práci stretnú

A) aspoň dvakrát.
B) práve dvakrát.
C) v stredu a vo štvrtok.
D) najviac dvakrát.

Dejiny, udalosti, umenie – stredoškoláci

Brexit je pojem, ktorý vznikol zložením slov British a exit za účelom označenia situácie, že Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska už nebude členom Európskej únie. V roku 2016

A) občania Spojeného kráľovstva v referende odhlasovali vystúpenie z EÚ.
B) Európska komisia nadpolovičnou väčšinou hlasov rozhodla o vyradení
Spojeného kráľovstva z EÚ.

C) premiér Spojeného kráľovstva David Cameron deklaroval, že tento štát
ostáva riadnym členom EÚ.

D) došlo k odtrhnutiu a osamostatneniu Škótska, pričom Škótsko ostalo
členom EÚ a Spojené kráľovstvo nie.