Budeme mať prváka

Už o pár dní začína škola. Bude nový školský rok pred nami. 

Tiež máte doma prváka? Ste si neistí ako to pôjde, či to zvládne? Musíte však dbať, aby ste tieto pocity neprenášali na dieťa. Nech nevidí, že vy máte obavy. Ako ste možno so strachom dával prvýkrát svoje dieťa do škôlky, aj teraz je to tak. Ibaže teraz ide už o vážnejší krok. Buďte dieťaťu nápomocní, nech to nie je naopak - že dieťa bude tešiť vás.

Musíte si uvedomiť, že s dieťaťom aj s učiteľom sa musíte vedieť dohodnúť a zosúladiť. Laicky povedané - nájsť spoločnú reč.

Pár rád, čo by malo dieťa určite vedieť, keď ide do školy

Prvák by mal mať základné sociálne návyky. Mal by sa napríklad vedieť vysmrkať, umyť sa po návšteve toalety, obuť sa, zaviazať si šnúrky, obliecť sa, zapnúť gombíky.

Prvák by sa mal vedieť pozdraviť, poďakovať a o niečo požiadať. Mal by vedieť, že nikomu neskáčeme do rečí. 

Prvák by mal uznávať autority. Mal by vedieť komu má vykať a komu tykať. 

Prvák by sa mal vedieť predstaviť, poznať svoju adresu a mená rodičov.

Prvák by mal mať rozvinutú jemnú motoriku, mal by vedieť správne držať pastelky a pero. 

Prvák by mal mať rozvinutú aj hrubú motoriku. Mal by vedieť behať, skákať.


A čo sa týka prípravy na samotné vyučovanie

Aktovku kúpte s dieťaťom spoločne. Mala by byť taká, čo sa mu páči, ale nemusí byť zase tá najdrahšia. Mala by byť jednoducho otváracia. Nemusí mať tisíc vreciek a zipsov či cvokov. Vo vnútri by však mala mať dve priehriadky. Do jednej si má dieťa ukladať desiatnik a pitie a do druhej učebnice a zošity. Je vhodné, ak má vo vnútri ešte jedno na zips uzatvárateľné vrecko, do ktorého dieťaťu vhodíte zalaminovanú kópiu kartičky poistenca spolu s telefónnym číslom na detskú lekárku. Prípadne zalaminovanú kartičku s adresou a telefónnym číslom na rodičov. 
Aj pri výbere tašky do školy, môžete zistiť ako sa viete so svojim dieťaťom dohodnúť na pravidlách a tom, čo je podstatné. Čo budete určite potrebovať pri spoločnom sedení nad úlohami.

Farbičky a ceruzky odporúčame hranaté. Gumu si dobre v obchode skontrolujte, či naozaj gumuje a netrhá papier. Nemusí to byť práve voňavá guma či guma s Mikimausom. Nožničky postačia zatiaľ aj tie škôlkárske. Peračník stačí jednoradový. Neprepĺňajme dieťaťu tašku. Prváci si zvyčajne veľa vecí nechávajú v škole. Z mojej skúsenosti viem, že kolegyne im v prvom polroku regulujú aj to, čo majú nosiť domov, aby si zvykli na nosenie tašky.

Vodové farby, pohárik a igelitový obrus a okrúhle štetce zatiaľ nekupujte. Možno sa škola vie dohodnúť s nejakou firmou a za veľkoobchodné ceny kúpi všetko. A kúpia ozaj to, čo využijú počas roka. To sa väčšinou učiteľky dohodnú s rodičmi v prvý deň.

Prezuvky by mali byť vzdušné, ale nie zase našuchovačky. Deti zvyčajne chodievajú v škole viac po schodoch ako v škôlke či doma. Hlavne vo väčšom kolektíve sa zvyknú predvádzať a tak by mala byť noha pevne obutá - nemyslíme zase nejaké remienčeky a podobne.

Čo bude dieťa potrebovať na telocvik? Zistite radšej u svojej učiteľky v prvý deň školy. Školy sú rôzne vybavené telocvičňami a iným zariadeniami. Možno v prvom polroku deti budú len chodiť na prechádzky von či na dvor a hrať sa hry na spriatelenie sa či klasické skákanie škôlky alebo cez gumu alebo driblovať s loptou. Možno budú naozaj cvičiť na žinienke...

 

Ak si chcete so svojim prvákom ešte trochu pocvičiť napríklad aj motoriku aj počúvanie a sústredenie sa, odporúčame naše pracovné listy pre predškolákov.

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/pracovne-listy-pre-predskolakov

  

Ak budete chcieť, môžete potom u nás na stránke nájsť aj sekciu Pre školákov s pracovnými listami venovanými prvákom. 

 Ak sa vaše dieťa bude učiť klasickým písaným písmom, môžete mu pomôcť pri precvičovaní pracovnými listami z našej stránky.

https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/ucime-sa-pisat/piseme-pismena  a  https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/ucime-sa-pisat/piseme-cisla 

Počítanie a geometriu nájdete na týchto odkazoch.

https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/hrame-sa-s-cislami/pocita-prvak a https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/hrame-sa-s-geometriou/geometria-pre-prvakov 

Ak je už vaše dieťa vyspelejšie a vie napríklad aj čítať, odporúčame tieto pracovné listy.

https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pracovne-listy/citanie-s-porozumenim-pre-prvakov a https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pracovne-listy/citanie-s-obrazkami 

 

Výber článkov pre deti

WarZonaCraft – Minecraft Server

Minecraft je hra, ktorá od samého začiatku upútavala hráčov svojou grafikou.

Tvoríme jesenne na 1. stupni

možno aj so staršími. Veď si poznáte svojich žiakov, svoje deti. Viete aké sú zručné a čo dokážu. 

Je však nesmierne dôležité s deťmi tvoriť, pracovať s viacerými materiálmi a rôznymi technikami, aby si zvykali na kombinácie, prepájanie rôznych materiálov, ukázali sa možno inak ako na matematike či angličtine. Učia sa tak aj trpezlivosti a dôslednosti, ktorú oceníme v škole najmä na informatike a matematike vo vyšších ročníkoch.

Tvoríme figúrky

Začíname zase s tvorením 3D modelov z polystyrénu alebo papiera a zároveň budeme kombinovať materiály.

Odporúčame na pracovné vyučovanie na prvom stupni základnej školy.

Šípková ruženka

 

U nás doma letia princezné. Jeden rok to bola Šípková Ruženka.

 

Materiál : staré šaty ( asi slúžili na 1. sv. prijímanie, bolerko, umelá kytička kvetov, stuhy, korálky, silon...

Biele šaty sme zohnali v sekáči, rovnako ako bolerko ružovej farby. Stačilo dokúpiť kytičku ružičiek, priesvitnú stuhu, nájsť hrubšiu čelenku a dať sa do práce.

Maska mačka

Jednoduchý model masky, ktorý spravíte za polhodiny.

Výber článkov pre domácnosť

Veľkonočné dekorácie

 Už sú sviatky za dverami. Najvyšší čas na výzdobu. Konečne som zase obháčkovala vajíčko. Tentokrát veľmi jednoducho. Dcéra pred rokom vyfúkla, akosi v tom zmätku z prvej vlny korony, som zabudla, proste nezvládla. Nuž som ho našla a urobila teraz. Vydržalo a dočkalo sa. Už je hotové. 

 

Kedysi v roku 2010

Háčkovaná rohožka - ako prvá z mojej dielne. Skončila v Materskom centre v Dúbravke. Urobili sme ich aj viac a používali sme ich ako podsedáky. Vtedy som u nás na nápadoch písala:

Háčkujeme prívesky na kabelky a kľúče

 

Dnes nosia skoro všetci zavesené na kabelkách či aktovkách také chlpaté gule. A my sme sa rozhodli trochu zmeniť módu. Na krúžku háčkovania v škole s dievčatami v treťom a štvrtom ročníku sme začali háčkovať darčeky mamičkám ku Dňu matiek. Dievčatá sa chytili a pracujú o sto-šesť.

Skúste aj vy. 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri

Výber z galérie

používame násob...
Pracovný list
valentin_pracov...
Dopravná značka...
gaštany
zmrzlinové pohá...
Písmená
Považská Bystri...
Bábika 1 šaty 2
Symetria 4
Osmacke výrazy
slabiky