Vyrábame kalendár

Robíme s deťmi kalendár na školský rok alebo možno na nový kalendárny rok. Trochu merania, trochu práce na počítači, strihania, farbenia... Nech to nie je také "otravane" jednotvárne. 

Nuž a tento rok v škole robíme základné tabuľky na informatike so šiestakmi.

Po vytlačení druháčikovia, postrihajú, vyfarbia víkendové dni, sviatky, prázdniny... všetko, čo sa učia na prvouke. Ja takýmto aktivitám hovorievam: starší mladším.

Na fotografiách je ešte úplne prvá verzia kalendára, ktorú som skúšobne robila doma s deťmi. Proste aby som vychytala ako sa hovorí muchy. 

 

Stojan je z Ikea. Odmeriame veľkosť rámiku v centimetroch, potom aj priesvitnej časti. Vo Word-e si urobíme okienko tabuľky s rozmermi vonkajšieho rámika a do nej vložíme na stred tabuľku s rozmermi priesvitného rámika. Do vnútornej tabuľky potom vpíšeme mesiac a rok a pod neho vložíme tabuľku, do ktorej vpíšeme čísla - dátumy a ak zvládame aj mená. Ak robíme kalendár so staršími deťmi, môžeme sa zahrať aj vyfarbovaním buniek podľa sviatkov, víkendov ... Či možno doplniť polopriesvitné písmená dní, ktoré sa v týždni prekrývajú z predošlého mesiaca alebo s nasledujúcim mesiacom. Potom vytlačíme, vystrihneme a vložíme do obalu. 

Ak máme menej trpezlivé deti, môžete urobiť len v kalendári čísla a vytlačiť. Ručne domaľovať sviatky, prázdniny, víkendy a podobne. 

Výber článkov pre deti

Učíme sa o tulipáne

 Hovorí sa, že tulipány kreslil každý výtvarný umelec. Nuž neviem, až natoľko sa v umení nevyznám, ale rozhodne patria k najobľúbenejším kvetom v záhradách a parkoch. Dnes už nie sú také cenovo nedostupné ako v polovici 17. storočia v Holandsku, keď jedna cibuľka tulipána stála viac ako dom. Z Turecka ich priviezli do Amsterdamu a ihneď sa stali populárnymi v najvyšších vrstvách obyvateľstva. Nik nevie presne ako, ale cibuľky sa dostali aj medzi strednú a nižšiu vrstvu a začali sa pestovať aj mimo kláštorov, kde v Holandsku vyšľahtili v priebehu pár rokov niekoľko druhov tulipánov. Asi sto rokov pro prinesení do Holandska, sa stali tulipány cenným obchodným tovarom. 

Staviame snehuliaka

 

Vôbec nevadilo, že nie je sneh. 

Zase sme stavali. Ako už niekoľkokrát v minulosti. Teraz sme si však zobrali polystyrénové gule, ktoré nám zostali z dielničiek spred Vianoc.

 

Pripravujeme vianočné a zimné dekorácie

Pokračujeme v tvorení.

Dnes budeme vyrábať z tvrdých farebných papierov a farebných bavlniek ozdoby na vianočný stromček. A hádajte kde! Na matematike! Na informatike! Ozaj sa to dá aj tam.

Vianočné tvorenie

O necelé tri týždne je to tu! Budú vianočné prázdniny. Budeme už počítať len hodiny, kým si sadneme ku slávnostnej večery, kým rozbalíme darčeky.

Už začíname. Pripravujeme výzdobu do triedy, aj domov. Každé dieťa robí darčeky rodičom i starým rodičom. My im pomáhame a radíme čo a ako. Môžeme začať s deťmi na výtvarnej či pracovnom vyučovaní a dokončiť popoludní v školskom klube.

Hlavne však pripravujeme "tovar" na predaj na školské vianočné trhy.

Inšpirujte sa pri vašich aktivitách s deťmi.

Sadíme kvety

Máte radi kvety v celom byte? Ja áno. Mám však rada aj netradičné kvetináče. Nuž sme si s deťmi od susedov nejaké urobili.

Výber článkov pre domácnosť

Háčkujeme sveter pre kvetináč

Každú jar si vysievam bylinky do plechoviek ako do kvetináčov a nechávam na okne vyklíčiť. Nech však plechovky na okne nevyzerajú tak jednotvárne, vždy ich nejako dekorujeme. Niekedy len farbou, inokedy pridáme servítkovú techniku, ale v poslednej dobe aj úplne netradične. Dcéra je už veľká a vie mi pomôcť.

Už sme niekoľkokrát obliekali kvetináč - plechovku do šiat či pulóvra a teraz a zase inak.

Šéfkuchár varí pečeň z muflóna

Pár dní si urobil náš kuchár voľno a skočil na kus rečí so svojimi kamarátmi z mladých čias. Tí sa vybrali na poľovačku na strednom Slovensku. Aj keď sám nepoľuje, divinu rád varí. Tentokrát im na hostinu urobil muflóniu pečeň. 

A my sme boli pri tom.
Varili sme pre štyroch mocných chlapov. Myslím, že doma by to stačilo aj 6-8 ľuďom.

Háčkujeme zvončeky a...

Dnes ešte pár riadkov o háčkovaní vianočných ozdôb na stromček. 

Minulé roky som zvykla háčkovať zvončeky a mikulášske čižmy, ale tento rok ma napadlo vytvoriť pár drobných sád vianočných ozdôb na stromček, ktoré sme potom pekne zabalili a darovali pani učiteľkám či susedom.

Hľadať

Odkazovač

silbod

Helena, prihláste sa a ku každému pracovnému listu budete mať vpravo dole zelenú šípku na stiahnutie - obrázky sa stiahnú do stiahnutých súborov počítača.

04/04/2024 - 05:40 1
Helena

Dobrý deň ,chcem poprosiť o stiahnutie pracovných listov prvých čiary ďakujem.

02/04/2024 - 13:32
silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52 1
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2

Zrušiť

Partneri

Výber z galérie

Desatinné čísla
Počítanie
Hlohovec
Predložky
paint
Staviame kocky
výpočet percent
List s lienkou
rozdiely22
jabloň
Mapa Maďarska
promile