Vyrábame kalendár

Robíme s deťmi kalendár na školský rok alebo možno na nový kalendárny rok. Trochu merania, trochu práce na počítači, strihania, farbenia... Nech to nie je také "otravane" jednotvárne. 

Nuž a tento rok v škole robíme základné tabuľky na informatike so šiestakmi.

Po vytlačení druháčikovia, postrihajú, vyfarbia víkendové dni, sviatky, prázdniny... všetko, čo sa učia na prvouke. Ja takýmto aktivitám hovorievam: starší mladším.

Na fotografiách je ešte úplne prvá verzia kalendára, ktorú som skúšobne robila doma s deťmi. Proste aby som vychytala ako sa hovorí muchy. 

 

Stojan je z Ikea. Odmeriame veľkosť rámiku v centimetroch, potom aj priesvitnej časti. Vo Word-e si urobíme okienko tabuľky s rozmermi vonkajšieho rámika a do nej vložíme na stred tabuľku s rozmermi priesvitného rámika. Do vnútornej tabuľky potom vpíšeme mesiac a rok a pod neho vložíme tabuľku, do ktorej vpíšeme čísla - dátumy a ak zvládame aj mená. Ak robíme kalendár so staršími deťmi, môžeme sa zahrať aj vyfarbovaním buniek podľa sviatkov, víkendov ... Či možno doplniť polopriesvitné písmená dní, ktoré sa v týždni prekrývajú z predošlého mesiaca alebo s nasledujúcim mesiacom. Potom vytlačíme, vystrihneme a vložíme do obalu. 

Ak máme menej trpezlivé deti, môžete urobiť len v kalendári čísla a vytlačiť. Ručne domaľovať sviatky, prázdniny, víkendy a podobne. 

Výber článkov pre deti

Rozprávame o zlatom daždi

Hovorí sa o ňom, že je najlacnejší okrasný krík. Odlomené halúzky namočené vo váze skrášlia náš príbytok. Ak však dvakrát denne vymieňame vodu, nielen dlhšie vydržia, ale aj po niekoľkých dňoch začnú zapúšťať korienky. Po dvoch týždňoch, môžeme vysadiť do kvetináča na terasu či otvorený balkón alebo aj priamo do záhrady na slnečné miesto.

Odborne sa zlatý dážď volá Zlatovka prostredná. Pretože kvitne skôr ako púšťa lístky, je pekný na jar v parku či okrasnej záhrade alebo v črepníku na terase na sedenie. V črepníku zvykne dosahovať výšku do 80 cm, v záhrade aj cez 2 metre. Kvety zlatovky sú jedlé.

Vyrábame handrovú bábiku

 V lete sme začali šiť. Postupne sme otvárali škatule so zánovnými látkami. Pár mi doniesli ľudia z okolia. Zrazu ich bolo dosť. Šitie sme rozbehli plným prúdom. Dcéra zúročila všetko, čo ju v lete naučili na kurzoch šitia i čo odkukala z videí na youtube. Lenže, začali nám zostávať menšie i väčšie odstrižky látok.

Dnes niektoré z nich zúžitkujeme. Urobíme si handrovú bábiku ako zápich do kvetináča alebo visiacu dekoráciu na dvere. Ak obetujete aj väčšie kúsky, môžete takto urobiť jednoduchú bábiku, ktorá bude s vašim dieťatkom spať v postielke.

Zase staviame snehuliaka

Radi doma tvoríme, vymýšľame. Je to naše veľké hobby. Nám nezáleží na tom, či je sneh, či leto. Tvorím to, čo sa nám páči a vtedy kedy sa nám páči. Niekedy po Veľkej noci robíme vianočné ozdoby, lebo proste prišla inšpirácia. Nevadí. Niekedy počas vianočných sviatkov kreslíme a lepíme jesenné listy, lebo sme ich našli vylisované v knižke, ktorú sme chceli čítať... a tak. Nebojte sa, tvorte. Je to zábava a výborné na nervy. Aj tento Olaf vznikol ešte v minulom januári, ale už sa nám nehodil článok na webku - nuž dávame až teraz.

Hruška

Ako asi vyzerá ovocie postavené z Lega? My sme postavili už čerešne a teraz aj hrušku. Čo skúsite Vy?

Modrý panáčik

Aj z obyčajných kociek sa dá postaviť panáčik.

Výber článkov pre domácnosť

Háčkujeme šatku

Možno už rozmýšľate nad nejakými vianočnými darčekmi. 

Aj krásna šatka do kabáta či šál k športovej bunde môže byť zaujímavým. Dnes vám ponúkame návod na jednoduchú šatku.

Obháčkovávame plechovky 3

 

A dnes trochu na májovú tému.

Ak chcete niekomu darovať kvet v máji. Napríklad mamičke či pani učiteľke. Odporúčame obalenie plechovky háčkovaním a krásnym háčkovaným srdiečkom.

 

Šéfkuchár pečie bravčové stehno

 Dnes sme si skúsili so šéfkuchárom Romanom urobiť jedlo, ktoré mu chutievalo ako stredoškolákovi a mama mu ho často musela doma robiť. 

Pokiaľ mäso prešpikujete len zeleninou, môžete ho považovať za jedlo vhodné aj pre bezlepkovú diétu.

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri

Výber z galérie

3-pracovny_list...
Kresli tvary
Girlanda s motí...
kýbliky
čiary
zápis čísel
Pracovné listy ...
súradnicový sys...
Jarný list
orientácia v št...
ryba
sl_ulohy5