Vytlačiť

Receptár

Varíme, pečieme...

Jókaiho fazuľačka

Polievky

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

1 veľká cibuľa

1 veľká mrkva

1 veľký petržlén

200 g údených rebier

200 g domácej klobásy

150 g veľkej fazule

40 g cesnaku

30 g mletej červenej papriky

2 g feferóniek

1 g mletého čierneho korenia

5 g soli

5 g majoránky

1 dl oleja

50 g hladkej kukuričnej múky

 

Ako na to

Cibuľu nasekáme na dribno a orestujeme ju na polovici oleja v hrnci do zlatista. Zalejeme 2-mi litrami vody. Pridáme fazuľu a údené rebrá. Varíme pod odchýlenou pokrievkou asi hodinu. Popri varení dolievame teplú vodu (napríklad z rýchlovarnej kanvice). Zatiaľ si nakrájame klobásu, mrkvu, petržlen na kolieska. Vyberieme rebrá z fazule na tanier. Do fazule vsypeme mrkvu s petržlenom. Asi po desiatich minútach vsypeme aj klobásu. Varíme asi 10 minút. Pridáme prepučený cesnak.

Medzitým zvyšný olej rozpálime na panvici, pridáme múku a orestujeme spolu s paprikou. Keď fazuľa zmäkla v polievke, zahustíme ju orestovanou múkou. Necháme variť na strednom plameni asi 5 minút. Vtedy začneme dochucovať soľou a mletým korením alebo feferónkami. A už do odstaveného vsypeme majoránku.

Podávame so širokými rezancami.

Detail receptu