Čo navariť

Už sme dlhšie doma a varíme, pečieme každý deň, čo sme nemuseli robievať. Dochádzajú inšpirácie.
Otvorila som svoju zbierku kuchárskych kníh. Jedna z nich je plná receptov na každý deň v roku 1940. Zaujímavé, nie? Prečítame si, čo jedávali naši predkovia a nie len pre zaujímavosť aj pre získanie obrazu o kuchyni našich predkov. Možno sa aj inšpirujete.

Čo teda ponúka pani Dullová na týždeň od 14. apríla do 21. apríla?

utorok = nedeľa 14. apríl 1940:

obed: Hrášková polievka s obláčikmi, plnené kozľa s ryžou, kompót

večera: zvyšok z obeda

streda = pondelok 15. apríl 1940:

obed: Kelová polievka s chlebom, široké rezance s praženicou, hlávkový šalát

večera: Hašé z vnútorností, varené zemiaky, cvikľový šalát

štvrtok = utorok 16. apríl 1940:

obed: Zemiaková polievka, teľacie rezne s jemnou omáčkou, makaróny, pomaranče

večera: Pečené zemiaky s maslom a kyslým mliekom

piatok = streda 17. apríl 1940:

obed: Kalerábová polievka, pekárske rezne, špenát

večera: Vajcia s chrenom, chlieb, čierny čaj

sobota = štvrtok 18. apríl 1940:

obed: Šošovicová polievka, švédska roštenka, parená mrkva a zemiaky

večera: Bryndzová nátierka s chlebom, čaj

nedeľa = piatok 19. apríl 1940:

obed: Smotánková polievka s vajcami, žemľovka s hrozienkami

večera: Makaróny s paradajkami a strúhaným syrom

pondelok = sobota 20. apríl 1940:

obed: Bravčová polievka so strúhankou, zaprávaná bravčovina z polievky, zemiakové knedle

večera: Chlieb s maslom a redkvičkou, čaj

 

iné staršie recepty nájdete tu:

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/665-ako-varili-nasi-predkovia

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/665-ako-varili-nasi-predkovia

https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-so-sefkucharom/974-sefkuchar-vari-jedlo-nasich-predkov