MAKS – matematická súťaž pre všetkých, ktorým to páli

Matematika nepatrí v školách medzi najobľúbenejšie predmety, napriek tomu má MAKS už 27 ročnú tradíciu a maksovské úlohy si vyskúšalo viac ako pol milióna žiakov. Mnohí z nich sú dnes úspešní inžinieri, vedci, lekári. A mnohí do súťaže už prihlasujú vlastné deti. Lebo vedieť logicky a kriticky myslieť, popasovať sa s problémom, či čítať s porozumením, sú pre život veľmi dôležité zručnosti. MAKS je pre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ a prímy – kvarty osemročných gymnázií
Aby bol pre dnešnú „počítačovú“ generáciu detí dostatočne pružný a zaujímavý, prebieha iba cez internet. Maksáči majú k dispozícii aj mobilnú aplikáciu, vďaka ktorej majú MAKSa stále vo vrecku.

 

 

MAKS je pre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ a prímy – kvarty osemročných gymnázií 

  

Úlohy 1. kola sú už v školách aj na stránke maks.sk.

Termín prihlásenia do súťaže a odoslania odpovedí na 1. kolo je 5. október 2020.

Súťaž má 8 kôl, bojuje sa o tituly MAKSiHviezda či MAKSiFrajer a pekné ceny. Pri maksovských úlohách žiaci s prekvapením zisťujú že ich baví trochu sa potrápiť, že matematika nie sú len vzorce a naučené po-stupy, že mnohé úlohy vyžadujú skôr zdravý úsudok ako náročné matematické vedomosti.

 

Na MAKS-ovi sa mi páči, že úlohy sú prepojené so životom, spájajú sa s bežnými detskými aktivitami, sú aktuálne, moderné, pritom milé a zaujímavé. A hlavne – sú riešiteľné s použitím mentálnej vybavenosti príslušnej vekovej kategórie, trénujúc logiku, postreh a možno aj vtip riešiteľov.
M. Dományová, stará mama Maksáčky

Matiku nemám až tak rada, ale MAKSa si vždy rada vyriešim.
Adelka

Ďakujem Maksovi za krásne chvíle, síce niekedy ste ma potrápili ťažšími príkladmi, ale stálo to zato. Maksa budem odporúčať kamarátom a dúfam, že aj na budúci rok budú také skvelé úlohy.
Maksáč

 

Už sa veľmi teším na ďalšie úlohy. Najmä na tie, ktoré mi dajú zabrať a aj na tie, ktoré nedokážem vyriešiť. Tie ma najviac bavia: keď uvidím správne riešenia, často mi ťukne „AHA“.
Lujza Lea

 

V minulom roku riešili Maksáči aj tieto úlohy. Ako by ste ich zvládli vy?

OBRUS

V centre mesta Oneway sú len jednosmerné ulice so zákazom zastavenia a parkovania. Študenti dopravnej školy robili prieskum, koľko áut priemerne každú hodinu vchádza do uličiek v centre a koľko ich vychádza. Výsledok svojho prieskumu zapísali do plánu (obr.). Šípky na pláne znázorňujú smer, ktorým sa po ulici môže jazdiť, čísla vyjadrujú počet áut, ktoré vchádzajú do ulice, príp. z nej vychádzajú. Aké číslo chýba na odtrhnutej časti plánu?

 

STARÉ HODINY

Z hodiniek na našej chalupe odpadla minútová ručička. Dedko povedal, že to nevadí, že na určenie presného času nám stačí aj hodinová ručička. Keď som sa včera ráno prebudil, hodinky ukazovali čas na obrázku 1. Pri odchode na túru ukazovali čas na obrázku 2. Keď som sa poobede vrátil z túry, bol na hodinkách taký čas, aký je znázornený na obrázku 3.
a) O koľkej som sa prebudil?
b) Ako dlho som bol na túre?

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri