Ako učiť deti jesť zdravo
Pred časom som s dcérou súťažila v kulinárskej súťaži Recept na bohatstvo. Prezentovala som zdravú desiatu mladšiemu školákovi: minerálka, jablko, žuvačka a cibuľový bosniak - z pohánkovej, ovsenej a ražnej múky z klasického ražného kvásku aký som našla v zápiskoch, čo mala prastará mama v svojej kuchárskej knihe Prvá slovenská kuchárka od Terézie Vansovej. Pri prezentácii môjho nápadu ma nazvali slovenským James Oliveri. Môj bosniak bol jedno z mála jedál na slano v tejto súťaži - mimo varených jedál vhodných na obed. A tak mi ho Adela zbaštila. Nemali sme čo nafotiť.
Dovtedy som veľmi často spájala aj potom spájam varenie s učením v škole ako aj nechávam spoznávať deti v škole naše staré recepty - recepty, čo varili naši prarodičia. Na matematike so šiestakmi varíme syr. Prepočítavame množstvo syridla pre dané množstvo mlieka a pozor aj podľa toho či je kravské, kozie alebo ovčie. So siedmakmi pri pomere zvyčajne pečiem Bosniak Žofie Bosniakovej alebo varíme hŕstkovú polievku podľa Prvej slovenskej kuchárky Terézie Vansovej. Deti majú matematiku, varenie, papanie aj trochu histórie...
Preto podporujem nový eshop kamarátky Jarky https://malysefkucharbezcapice.sk/?
A už sa teším na spoluprácu s Jarkou nad projektom pre mojich šiestakov. Odporúčam aj Vám so svojimi škôlkármi či mladšími školákmi prejsť kurzom varenia s Jarkou. Je to zážitok nie len pre deti. Tie fotografie, keď sa dieťa kyslo tvári nad paradajkou alebo obzerá petržlen, že tá mrkva je nejaká biela... Sú priam ukážkové. Na titulku školského časopisu.
- Podrobnosti
- Napísal: Silvia Bodlákova
- Kategória: Magazín
- Uverejnené: 12. december 2020
- Návštevy: 756