Učíme sa počítať - Superschopnosti

Úspech na matematike výraznou mierou ovplyvňuje to, ako sa žiak cíti v škole a ako úspešne sa vníma. Nie je to tým, že by sme si mysleli, že matematika je tá najdôležitejšia vec na svete. Ale počtom hodín za týždeň sa matematika radí k tým preferovanejším predmetom. Testovania či prijímacie pohovory,

tam všade je matematika zastúpená a preto výraznou mierou ovplyvňuje život dieťaťa. Terajší a aj budúci. Keď sa pozrieme na matematiku prvého stupňa, tak môžeme zjednodušene povedať, že máme dva hlavné ciele: naučiť deti dobre počítať a naučiť deti rozumne premýšľať. Jedna aj druhá zručnosť je dôležité, aby sa deti skamarátili s matematikou.

Aj počítanie aj premýšľanie sú psychické zručnosti. A ako každé iné zručnosti, aj tieto dve sa dajú zlepšovať, rozvíjať, trénovať. A schopnosť dobre počítať zvlášť. Potom, ako dieťaťu ukážeme a vysvetlíme spôsob, akým sa sčíta, odčíta, násobí či delí, je už iba na ňom, koľko príkladov vypočíta, ako dlho bude svoju zručnosť posilňovať, aby vedelo dobre počítať.
Pre každé dieťa je počet príkladov, ktoré musí vypočítať, aby počtovú operáciu zvládlo, rôzny. Takisto čas, ktorý tomu musí venovať. Podstatné však je, že každé dieťa sa môže zlepšovať.
Aby tak mohlo robiť a rodičia alebo učitelia neboli zahltení vymýšľaním nekonečného množstva príkladov, pripravili sme systém Superschopností.
Počtárske zručnosti na prvom stupni základnej školy sme rozdelili podľa ročníkov a v každom ročníku sme ich rozdelil na niekoľko na seba nadväzujúcich. Napríklad násobilku a delilku najprv trénujeme po jednotlivých násobilkách a potom na záver ešte raz - všetky pomiešané. Sčítanie a odčítanie do 100 trénujeme tak, že najprv pripočítavame a odčítavame jednotky, potom desiatky a až potom dvojciferné čísla. Najskôr bez prechodu cez desiatku a až potom s prechodom.

Ako môžete naše superschopnosti používať?

V našom Generátore príkladov (https://customers.turnpages.sk/liberaterra/apps/blesk/index.php) si môžete zvoliť danú superschopnosť, vygenerovať 4 krát 16 príkladov a vytlačiť ich na A4-ku. Toľkokrát, koľko len chcete. Vždy iné príklady.
Alebo môžete využívať našu aplikáciu Superschopnosti (https://www.liberaterra.sk/superschopnosti). Do tejto aplikácie musia zaregistrovať deti ich rodičia. Potom si dieťa vyberie superschopnosť, vypočíta príklady, aplikácia vyhodnotí ich správnosť a rodič môže vo svojom rodičovskom rozhraní sledovať pokroky svojho dieťaťa.
Aj Generátor príkladov, aj aplikácia Superschopnosti sú k dispozícii zdarma. Učitelia, ktorí používajú pracovné zošity od Berovcov, môžu využívať aj nálepky, ktoré deťom lepia do pracovných zošitov a superschopnosti použiť ako silný motivačný nástroj.

Základné informácie pre rodičov sú zhrnuté aj v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=SwUlwLucfh8&feature=youtu.be 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri