Ako vyčistiť sprchovú batériu z domácich surovín

V každej domácnosti sú miesta, s údržbou ktorých je trochu problém. Čistá a vyleštená batéria je drahokam každého sprchového kúta. Ale ako toho docieliť, keď na nej voda vždy zanechá nevzhľadné mapy vodného kameňa? Máme pre Vás pár tipov ako ich odstrániť aj bez použitia drastickej chémie!

Citrón

Jedným z najjednoduchších a pritom vysoko účinných postupov k odstráneniu zaschnutých kvapiek a vodného kameňa je citrón. Rozkrojte ho a otrite ním všetky miesta na batérii. Cez noc nechajte pôsobiť, ráno opláchnite a otrite dosucha. Uvidíte, že batéria bude ako nová. Možnosťou vyčistenia silne znečistenej batérie je rozkrojený citrón posypaný práškom do pečiva. Výhoda citrónu je tá, že ho môžete použiť aj u chúlostivých povrchov.

Ocot

Ďalšou alternatívou je použitie klasického octu (a to buď zriedeného, nezriedeného alebo v kombinácii s citrónovou šťavou). Ak je vaša sprchová batéria výrazne zanedbaná, jednoznačne odporúčame použiť neriedený a zahriaty ocot (nesmie byť ale príliš horúci – musíte v ňom udržať prst). Výhodné je použiť rozprašovač – nalejte do neho ocot a potom rovnomerne nastriekajte na všetky znečistené miesta. Nechajte ho pôsobiť cca. 15 minút. Postará sa ako o odstránenie zaschnutých kvapiek, tak aj o starý vodný kameň, mydlové škvrny, plesne a baktérie. Nakoniec batériu opláchnite horúcou vodu a vytrite dosucha.

Jedlá sóda

Na hubku naneste trochu jedlej sódy, ľahko navlhčite a očistite všetko, kam dosiahnete. Podobne sa osvedčila tiež kašička z jedlej sódy, horúcej vody a octu. Do rozprašovača nalejte zmes jednej lyžice jedlej sódy, 1 dl octu a horúcej vody. Nastriekajte na postihnuté miesta a nechajte niekoľko minút pôsobiť. Nakoniec opláchnite horúcou vodou a vytrite dosucha.

Kefka a pasta

K odstráneniu usadenín zo zanesených sprchových batérií sa hodí tiež stará zubná kefka a bežná zubná pasta. Postup je rovnaký: na kefku naneste zubnú pastu a vydrhnite ňou tam, kde je to potrebné. Potom omyte vodou a vyleštite dosucha. Kefka sa hodí tiež v prípade, keď niekam nedosiahnete, s jej pomocou sa dostanete aj na horšie prístupné miesta.

Tip: Môžete skúsiť vyleštiť batériu tiež uhorkou alebo pastou z plavenej kriedy. Pre ešte vyšší lesk, hlavne pochrómovaných batérií, môžete použiť tiež handričku s múkou.
Prevencia

Užitočnou prevenciou pred usadzovaním vodného kameňa môže byť potretie batérie parafínom. Kvapky vody sa neudržia a stečú. Ak sa ale vodný kameň objavuje vo vyššej miere, odporúčame montáž filtra. Ďalšou možnosťou je použitie automatického zmäkčovača vody, ktorý ju väčšinou upraví pomocou regeneračnej soli alebo kameňa. Tým si ušetríte nielen prácu s neustálym odstraňovaním usadeného vodného kameňa, ale predĺžite životnosť aj ostatných spotrebičov v domácnosti, ktoré prichádzajú do styku s vodou, ako sú kávovary, varné kanvice alebo trebárs bojler a práčka.

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri