Staviame kocky vo Word-e

Stavby z kociek sú učivom, ktoré sa začína už v predškolskom veku. Pani učiteľky už v škôlke s deťmi zakresľujú tzv. stopu a kótujú pomocou bodiek či dokonca farebných bodiek stavbu. Podľa mňa úžasná zábava. V prvej triede už majú deti v matematike nakreslené stavby a počítajú kocky na nej. Ak je pani učiteľka výtvarne zdatnejšia, vytlačí deťom štvorcovú geosieť a deti zakresľujú stavby do nej na výtvarnej výchove a krásne vyfarbia. Potom pekne počas druhej triedy podobne. V tretej a štvrtej už začíname aj s náznakmi pojmu bokorys, nárys či pôdorys. Už deti stavajú kockostavby podľa návodu alebo kótovanej stopy. Občas už musíme stavby lepiť lepiacou páskou, lebo sú v stavbe "diery", či deti chcú urobiť na stavbe "balkón".
S piatakmi tiež staviam na matematike kocky. Tento rok sme ich stavali cez on-line vzdelávanie. Podľa mňa to bolo fajn, lebo sa deti museli vynájsť a povyťahovali všelijaké stavebnice.
 
Učivo o kockách pre piatakov nájdete na tomto linku: https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov/1582-stavby-z-kociek 
Od minulého školského roka robievam tieto aktivity dokonca radšej v štvrtom ročníku na informatike. Zvyčajne mávam 12 - 16 členné skupiny (tento rok sú menšie) a z toho niekedy aj polovica detí má vážnejšie poruchy učenia či dokonca znížený intelekt. Neviem či je to aj u vás v škole, ale nikdy mi nejdú všetky počítače a tak deti pracujú spolu po dvoch. Spolu postavia stavbu, na papier obkreslia stopu, potom spolu nakreslia vo Worde. Čo nie je až také jednoduché, lebo musia dodržiavať princípy zobrazovania 3D objektu v 2D priestore, ktorý Word ponúka. Potom si uložiť na obidva USB kľúče. No, čo poviem, algoritmizácia ako vyšitá. Určiť si priority, zosúladiť sa (jeden chce kopírovať existujúce objekty, druhý kresliť odznova...), realizovať, vedieť kedy požiadať o pomoc a trpezlivo na ňu počkať, kým som pri inej dvojici... Tento rok takto postupne pracujeme od začiatku mája a budeme do konca školského roka.
 
  
 
A v neposlednom rade. Zisťujem, že deti doma viac ukazujú, čo sa deje na informatike a tak rodičia zrazu prichádzajú na to, že Word nie je len písací stroj. Možno aj preto si rodičia nepýtajú viac programovať s deťmi. Proste im ukazujeme zaujímavé na softwéri, ktorý používajú v práci bežne, ale vôbec nevedeli, že takéto dokáže. Programátori či IT technici rodičia vidia v našej práci dôležitú spojitosť s programovaním: učíme deti myslieť a spolupracovať.
Ako sme stavali teda kocky vo Worde? Nebolo to prvé učivo o kreslení vo Worde. Už sme kreslili v treťom ročníku, kedy sme takto nadviazali na učivo zrkadlenie a osovú súmernosť, dokonca sme sa pokúsili robiť jednoduché mandaly ako maľovánky pre budúcich prváčikov. Čiže deti boli zdatnejšie. A čo sa týka písania a formátovania textu tiež už pol roka pracovali. 

Tvary vo Word-e

 Po otvorení si Word, sa s deťmi rozhodneme, či chceme kresliť na šírku na papier alebo na výšku a zadáme si okraje. Potom si "odenterujeme stranu". Neviete čo to je? Nuž držíme Enter, kým nie sme na druhej strane. To, aby sme sa vedeli dostať pod nakreslený obrázok, keď by sme chceli dopísať text. Lebo vieme, že v textovom editore najprv napíšeme a potom prikladáme obrázky a fotografie. No teraz rovno kreslíme. Potom sa kurzorom myši vrátime na prvú stranu. Nie Backspace! To by sme si odpamätovali riadky. 
Vložíme si kocku pomocou príkazu VLOŽIŤ - TVARY - KOCKA. Objaví sa nám nový príkaz FORMÁT tvaru. V ňom nastavíme veľkosť kocky. My zvyčajne používame 2,5 cm. Zmeníme jej farebnú výplň a obrys farbu a prípadne aj hrúbku obrysu. Kocku si vyložíme do niektorého horného rohu. To bude naša zázračná kocka, z ktorej budeme vždy kopírovať ďalšiu, ale až keď ju budeme potrebovať. 
Pozor! Pri pravotočivom nadhľade staviame najprv zadnú ľavú spodnú kocku a postupujeme tak, aby sme ako poslednú postavili pravú prednú hornú. Respektíve staviame po poschodiach. Najprv posatvíme spodné podľažie a zoskupíme ho. 
 
Že čo je zoskupovanie? Nuž s pridržaním SHIFT si klikneme na všetky postavené kocky. Označia sa nám všetky a vo FORMÁTE ich potom pomocou ZOSKUPIŤ zoskupíme do jedného objektu. Teraz môžeme kopírovať zoskupený objekt a stavať stavbu rýchlejšie. Pomocná kocka nám však zostáva. Po každej vrstve všetko zoskupujeme, lebo sa nám kocky prekrývajú a niektoré nakoniec ani nevidíme. 
 
 
Ak sa pýtate na fotografiách na kótovanú stopu, tú sme kreslili pomocou tvaru Textové pole alebo Blok textu. Môžete si ho naformátovať na tvar štvorca a zmeniť farbu výplne aj obrysu a ešte do vnútra písať. Dávajte si však pozor pri kopírovaní. Musíte mať označený tvar - nesmie byť vidieť kurzor. Textové pole má akési dva režimy. Jeden je celé textové pole ako objekt a druhý je text vo vnútri, ktorý má vlastné pravidlá mimo dokumentu Word, v ktorom je vytvorený.  Starším žiakom zvyknem hovoerievať, že je to štát v štáte - niečo ako Vatikán v Taliansku. Musia medzi sebou komunikovať, ale nie sú vo všetkom za jedno.
 
Cez letné prázdniny sľubujem, že dokončím základnú verziu s mojimi tipmi a námetmi - už overenými deťmi - na informatiku aj spolu s poznámkami čo sa mi za roky nakopili v mojom ručne písanom poznámkovom bloku, a nájdete ju tu www.informatikapreskoly.sk   
 
 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri