Pletú malí aj veľkí

Som rada, že sa pletené oblečenie vrátilo späť do módy. Zhruba pred desiatimi rokmi zažívalo svoj Boom! po dlhšej prestávke, kedy pletenie a háčkovanie upadlo do úzadia pred tričkovinou a šitím z pružných moderných materiálov. Dnes sú už v móde okrem pleteného oblečenia aj kabelky či nákupné tašky, deky a prehozy na sedačky či stoličky na letnej terase. Na každom sídlisku sú otvorené kurzy pletenia počas zimných aj letných večerov. Už viacero žien som videla pliesť v autobuse, električke po ceste do práce. Do dnes si pamätám ako som cestovala na druhý koniec mesta do práce a večer vždy doniesla dcére pre bábiku čiapku či šál alebo za týždeň urobila malej dcére vestičku.

Viete však, že pletené kusy našli archeológovia aj pri vykopávkách v starých pyramídach? Niektoré pochádzajú dokonca aj z 5.-teho storočia pred našim letopočtom. Spočiatku sa venovali pleteniu hlavne muži. Plietli sa siete na chytanie rýb a zvery, prikrývky na ochranu zvierat pred tuhými mrazmi i hrubé vankúše či rohožky na ktorých sa sedávalo pri stretnutiach. V bohatších domoch sa okrem kobercov vešali aj na steny pre zateplenie miestnosti. 

Ako upliesť dekoračnú sieť? https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/pletieme-a-hackujeme/1308-dekoracna-siet 

V Európe sa pletenie rozšírilo hlavne v 13.-tom storočí na šlachtickýdh dvoroch a u bohatých pánov. Prvé vyobrazené pančuchy nájdeme na obraze anglického kráľa Henricha IV. Kráľovná Alžbeta milovala pletené hodvábne pančuchy, ktoré jej plietla dvorná dáma. Z obdobia jej panovania sa aj datuje vynález prvého pletacieho stroja, ktorý v roku 1589 zostrojil William Lee. Na stroji sa plietli hrubé vlnené pančuchy. Kráľovnú stroj zaujal, ale zostala pri ručne pletených pančuchách, ktoré sa jej zdali krásne pavučinkové. Čo mrzelo Williama Lee. A tak už o desať rokov neskôr William Lee prišiel na dvor s prvými pavučinkovo tenkými pančuchami pletenými na jeho upravenom pletacom stroji. Kráľovná Alžbeta bola nadšená.

Pletací stroj sa veľmi rýchlo rozšíril medzi bohatú spoločnosť a postupne vďaka stroju prebrali pletenie z rúk mužov ženy. No až v 19.-tom storočí sa začala rozvíjať pletiarenská výroba v rámci manufaktúr. Ručne pletené je však ručne pletené. 

Vzory na ručné pletenie aké boli moderné od začiatku 20. storočia. https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/zaklady-pletenia 

Na našom území sa pletenie zaznamenáva zhruba od konca 18.-teho storočia. Za to háčkovanie krajok, šatiek či pelerín sa objavuje už v 12.-tom storočí.

No pletenie na rôznych pomôckach, ktoré pripomínajú pletací stroj nájdete aj dnes v domácnostiach. V škole rada robievam na informatike projekt Pletieme vianočný darček pani učiteľke. Pletieme šál na drevených hrabliach, točíme návod na video a striháme, ozvučujeme. https://www.youtube.com/watch?v=zIsyrUSx_r8&t=264s 

Ako sme plietli s mojou dcérou, keď bola škôlkarka? Plietli sme najprv na rukách, neskôr sme si postavili z Lego na podložku stavbu pripomínajúcu hrable. https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/684-pletieme-bez-ihlic-2