Vianočná kuchárka pre bezlepkáčov

Či už pečiete vo veľkom aj počas roka, alebo patríte skôr k tým „sviatočným“ zapínačom rúry, na Vianoce býva zhon v každej rodine. Nákupy, umyť okná, riadne poschovávať darčeky, lebo deti už prišli na to, že Ježiško nestíha a rodičia mu musia pomáhať, kúpiť stromček a nájsť preň miesto na balkóne, stráviť hodiny a hodiny rozhodovaním sa, v akej farbe sa ponesú tohtoročné vianočné dekorácie a aby sme nezabudli – treba aj piecť. A veľa. Hádam aj viac, než sa zje, ale na Vianoce nebude nedostatku.

A týka sa to aj bezlepkáčov. Celá logistika vianočného pečenia je o to zložitejšia, že bezlepkové pečivo vyžaduje náročnejšiu prípravu, premyslené skladovanie a aj zháňanie surovín môže byť niekedy fuška. Nehovoriac o tom, že zohnať dnes dobrý bezlepkový recept je náročné.

    

My máme pre vás na uľahčenie 5 jednoduchých ale praktických tipov, ako si udržať chladnú hlavu a zmáknuť vianočné pečenie na jednotku. Bez stresu a naháňačiek.

Kvalitná príprava je základ
Ako prvé si dôkladne prečítame recept. Od začiatku do konca.Nie je nič horšie ako keď len preletíte suroviny, postup si nevšimnete a potom počas pečenia zistíte, že ste si mali deň vopred pripraviť časť koláča….na porazenie…Zároveň si viete podľa receptu včas zadovážiť potrebné suroviny.

Všimli ste si, že v telke, prv než začnú v nejakej kulinárskej relácii variť alebo piecť, majú všetko nachystané v pekných mištičkách? Nie je to len pre efekt. Malá predpríprava vás nestojí tkmer žiaden čas navyše a samotné pečenie a vám pôjde viac od ruky.

A ešte drobná rada, nezabúdajme aj na „nástroje“. Premyslime si vopred, aké misy, mixéry, valčeky a podobne budeme potrebovať.

Vyberajte si recepty rozvážne
Aj keď drobné cifrované koláčiky vyzerajp nádherne a lákavo, často sa za nimi skrýva veľa mravenčej práce, ktorá zaberá mnoho cenného času. Z jedného a toho istého receptu môžete namiesto alých koláčikov narobiť napríklad jeden koláč na plech a bude vás to stáť oveľa menej času.

Vianočné koláčikové dekorácie sa dnes dajú kúpiť hotové, základom mnohých je len cukor, takže sa dajú použiť aj v bezlepkovom pečení. Rýchlejšie ako si vyrábať doma marcipánové figúrky.

Najkrajším zdobením sú aj tak oriešky, môžete ich použiť na medovníky, perníky, alebo nasekané a opražené na rezy či torty.

Jeden recept, viac druhov koláčikov
Sú cestá, ktoré sú fantasticky univerzálne. Napríklad linecké. Z lieckého viete narobiť niekoľko druhov koláčov a ani nezbadáte, že základ je stále rovnaký. Jedno upečiete ako klasické linecké koláčiky plené lekvárom a posypané cukrom. Druhé naplníte krémovou plnkou a polejete čokoládou. Z tretieho vytvarujete guľky, ktoré po upečení namočíte do čokolády a vygúľate v kokose. Alebo si upečiete lineckú tortu, prípadne cesto obohatíte mletými orechami a pod. Rovnako môžete experimentovať s perníkovým cestom, medovým a podobne.

Mraznička, najlepší priateľ praktickej gazdinky
Ak ste predsa len náročná a váš vianočný stôl musí byť pestrý a predchádzajúce triky nie sú pre vás, napečte si vopred a koláčiky mrazte. Väčšina vianočného pečiva patrí edzi suché pečivo. Zmrazením na jeden mesiac im neuberiete na kvalite a sebe ušetríte čas v období, kedy budete musieť riešiť iné veci. Neabúdajte, že pečivo pred mrazením naukladajte do uzatvárateľnej nádoby, ideálne plastovej krabice s tesniacim vekom, medzi jednotlivé vrstvy koláčov dajte papier na pečenie a takto zabalené vám v mrazničke vydržia aj dlhšie ako spomínaný mesiac. Mraziť možno aj koláče s krémovou plnkou.

„Napečte“ si tento rok nepečené.
Využite to, čo vám domácnosť ponúka, piškóty či kesíky bez lepku, pomeľte ich, ziešajte s roztopenou čokoládou, štipkou perníkového korenia či škorice, mletými opraženými orechami a vytvarujte guľky. Tie obaľte v strúhanom kokose alebo mletých orechoch, či drobných cukríčkoch a vianočná mňamka je na svete. Fajnšmekri si môžu narobiť domáce čokoládové pralinky zo zbytkov čokolád, obaľované v horkom kakau, či rôzne druhy orechov v čokoláde, škorici a podobne.

My, keďže nás pečenie baví, budeme tento rok radšej lepšie vopred plánovať a potom šikovne piecť.

Aj toto sa môžete dočítať na www.novalim.sk, kde nájdete aj vianočnú bezlepkovú kuchárku 

http://novalim.sk/stiahnite-si-vianocnu-bezlepkovu-kucharku/ 

a môžete si dať počas celého roka posielať nové recepty priamo na mail. 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri