MAKS – matematická súťaž pre všetkých, ktorým to páli

Matematika nepatrí v školách medzi najobľúbenejšie predmety. Ale vedieť logicky a kriticky myslieť, popasovať sa s problémom, či čítať s porozumením, sú pre život veľmi dôležité zručnosti. O tom všetko sa už 25 rokov snažia organizátori

celoročnej matematickej súťaže MAKS. Celkom úspešne, lebo za toto obdobie si nad maksovskými úlohami „potrápilo hlavu“ takmer pol milióna žiakov. Mnohí z nich sú dnes úspešní inžinieri, vedci, lekári. A mnohí do súťaže už prihlasujú vlastné deti.

Chcel by som sa vám všetkým poďakovať za to, čo robíte pre naše deti. Je pre nich obrovská príležitosť naučiť sa niečo nové zaujímavou formou, resp. overiť si získané vedomosti. A k tomu všetkému maximálne profesionálny prístup. Len tak ďalej!

Martin Hollý, otec Maksáča

MAKS je pre žiakov 5. – 9. ročníka ZŠ a prímy – kvarty osemročných gymnázií
Aby bol pre dnešnú „počítačovú“ generáciu detí dostatočne pružný a zaujímavý, prebieha iba cez internet. V tomto roku čaká Maksáčov aj novinka – mobilná aplikácia, na ktorej od 2. kola nájdu všetky termíny, úlohy a odpovedník.

Veľmi pekne ďakujem za krásne darčeky. Veľmi ma potešili. Určite sa prihlásim aj budúci rok, lebo MAKS bol super a veľmi sa mi páčil.
Natálka

Ďakujem za diplom a cenu, a hlavne za množstvo zábavy, ktorú mi priniesla Vaša súťaž!
Michal

Ďakujeme pekne, nám sa súťaž MAKS veľmi páči a ďalší rok sa pridá aj Samkov brat.
Jana

Úlohy 1. kola sú už v školách aj na stránke maks.sk. Termín prihlásenia do súťaže a odoslania odpovedí na 1. kolo je 7. október 2019.
Súťaž má 8 kôl, bojuje sa o tituly MAKSiHviezda matematického neba či MAKSiFrajer a pekné ceny. V priebehu roka žiaci s prekvapením zistia, že ich baví sa trochu potrápiť, že matematika nie sú len vzorce a naučené po­stupy, že mnohé úlohy vyžadujú skôr zdravý úsudok ako náročné matematické vedomosti.

Ako by ste si poradili s týmito vlaňajšími úlohami?

OBRUS

Andrei sa veľmi páčil babkin starý obrus, ale mal veľmi zodraté okraje. Vymyslela, ako z neho urobí nový obrus – odstrihla okraj tak, ako vidíš na obrázku (odstrihnutá časť je biela). Strihala po uhlopriečkach štvorcov a odstrihla tak 62 dm2 látky. Akú plochu zakryje novovytvorený obrus?

                                 

NUMEROMÁG

Numeromág vymyslel číselný stroj, ktorý mení čísla dovtedy, kým z nich neurobí jednociferné čísla. Zmenu robí stále podľa toho istého pravidla. Napr: z čísla 87312 postupne po šiestich úpravách vyrobil číslo 3 takto: 87312→15312→6312→912→102→12→3
a) Napíš najbližšie dve čísla, ktoré vyrobí z čísla 24681.
b) Na ktoré jednociferné číslo sa po úpravách zmení číslo 987654321?
c) Koľko úprav potrebuje stroj na to, aby 100-ciferné číslo zapísané samými deviatkami zmenil na 50-ciferné číslo zapísané samými deviatkami?