Expert geniality show

Majú vaše deti radi výzvy?
Zapojte ich do súťaže EXPERT geniality show.
Vo štvrtok 28. novembra 2019 prebehne na slovenských školách už trinásty ročník tejto vedomostnej súťaže.
Aké vedomosti sa budúcim expertom hodia?

Napríklad, že cesnak je dobrý na liečbu angíny, že žlč sa netvorí v žlčníku či na ktorej rovnobežke sa dá čítať o polnoci bez čelovky. Vedia, čo znamená byť empatický a na rodičoch rozpoznajú, či im niečo prikazujú forte alebo piano. Niektorým stačí vedieť výborne po anglicky, iným stačí mať prehľad v minulosti a súčasnosti Slovenska.

Hoci sa súťaží až v novembri, žiaci sa prihlasujú v škole do 25. októbra 2019.

Súťaž je určená žiakom 5. – 9. ročníka základných škôl a všetkých ročníkov stredných škôl. Každý súťažiaci dostane malý darček, tí najúspešnejší aj trochu hodnotnejší.

Piataci a šiestaci v deň D vyriešia dva testy, Ako funguje svet a Päť jazykov kultúry. Ostatní si vyberú dve témy, v ktorých si najviac veria. Ponuka je široká: Svetobežník, Mozgolamy, Do you speak English?, Tajomstvá prírody a Góly, body, sekundy. Novinkou tohto ročníka súťaže je téma Od Dunaja k Tatrám.

Podrobné informácie o súťaži a tiež minuloročné otázky nájdete na www.sutazexpert.sk. Na stránke aj v mobilnej aplikácii bude prebiehať vedomostná (a veríme, že aj zábavná) hra s názvom „Úloha na dnes”.

„Súťaž podporuje u žiakov logické myslenie a súťaživosť. Po zhodnotení výsledkov žiak získava pre seba spätnú väzbu o svojich vedomostiach a tiež aj motiváciu získavať ďalšie informácie a vzdelávať sa.“

Magda Kocúriková, Základná škola s materskou školou, Brusno



Aj takéto otázky hravo zvládli EXPERTi minulý rok:

Svetobežník – žiaci 2. stupňa:

Svetový šampionát vo futbale sa v lete 2018 konal na 12 štadiónoch v 11 mestách Ruska. V jednom z nich mohli diváci vidieť aj pamätihodnosti zobrazené na fotografiách. Ako sa volá toto mesto?

 

A) Soči
B) Moskva
C) Petrohrad
D) Volgograd




Tajomstvá prírody – stredoškoláci

Vakcinácia je pojem, ktorý je v dnešnej dobe témou mnohých diskusií. ide o podanie očkovacej látky do organizmu, ktorý si následne vytvorí protilátky proti antigénom vo vakcíne. Pomocou vakcinácie sa podarilo odstrániť v ľudskej populácii mnoho nebezpečných ochorení, ako napríklad detská obrna alebo príušnice. Na ktoré z nasledujúcich ochorení zatiaľ neexistuje žiadna forma očkovania?

 

A) na žltačku
B) na maláriu
C) na besnotu
D) na čierny kašeľ