Jesenný šatník pre Barbie

Začíname meniť šatník bábikám. V tomto článku sa budeme venovať oblečeniu pre barbie. Bábiku, niektorými ospevovavú, niektorými hanenú. Nám doma to bolo jedno. Hrali sme sa s nimi a zabávali. Z plastelíny sme urobili akože jedlo, taniere z vrchnákov... postele sme nykreslili a v jednej chránenej dielni nám ich vyrobili aj spolu so skriňami z bukových dosiek.

Sveter

Pletieme ihlicami č. 4,5 a háčkujeme háčikom 4. 

  

Zadný diel: Nahodíme si na ihlicu 20 očiek. Upletieme 4 rady obrátenými očkami. Potom upletieme 10 radov lícovým žerzejom. Na oboch stranách prihodíme po 15 očiek a upletieme 10 radov lícovým žerzejom. 

Predný diel (ľavý): Nahodíme si 8 očiek. Upletieme 4 rady obrátenými očkami. Upletieme 10 radov lícovým žerzejom.  Naberieme si 15 očiek, potom z lícovej strany uzavrieme prvé dve očká a ukončíme 8 radov lícovým žerzejom. 

Predný diel (pravý) pletieme zrkadlovo ako ľavý diel.

Zošijeme na ramenách a po bokoch. Priekrčník a predné diely obháčkujeme tromi radmi krátkych stĺpikov.

Klobúk

Háčkujeme háčikom č. 4. 

V magickom oku urobíme 8 krátkych stĺpikov. V prvom okruhu urobíme 16 - v každom očku 2. V druhom okruhu urobíme krátke stĺpiky 2, 1, 2, 1... V 3. okruhu, v 4. okruhu, v 5. okruhu urobíme v každom očku len jeden stĺpik. V 6. okruhu urobíme krátke stĺpiky - v každom očku dva. 7. a 8. okruhu urobíme po jednom krátkom stĺpiku. Nakoniec môžeme urobiť okruh pevných očiek. 

 

 

 

 Osmičkový pulover

Pletieme na ihliciach č. 4 a háčkujeme háčikom č. 4

Zadný diel: Nahodíme si na ihlicu 22 očiek. Z lícovej strany pletieme 2 očká obrátene, 4 očká hladko, 3 očká obrátene, 4 očká hladko, 3 očká obrátene, 4 očká hladko, 2 očká obrátene. Z rubovej strany ako sa javí. V 3., 9., 15., 21., 27.  riadku urobíme na osmičky. 

Predný diel: Začneme ako zadný diel. V 27. riadku uzavrieme v strede 8 očiek a každú stranu dopletieme zvlášť. 

Rukáv: Začneme pliesť na 18 očkách. Lícovú stranu pletieme- 3 očká obrátene, 4 očká hladko, 4 očká obrátene, 4 očká hladko, 3 očká obrátene. Rubovú stranu pletieme ako sa javí. V 3., 9., 15., 21. riadku urobíme osmičky. O 4 riadky neskôr pletenie uzavrieme. 

    

Zošijeme predný a zadný diel na ramenách. Okolo priekrčníka uháčkujeme krátkymi stĺpikmi rolák. V jednom okruhu háčkujeme 24 krátkych stĺpikov. Potom zošijeme diely po bokoch a všijeme zošité rukávy. 

 

Čiapka

Pletieme na ihliciach č. 3,5.

 

Na ihlicu si nahodíme 40 očiek. Z lícovej strany pletieme 2 očká obrátene, 2 očká hladko a z rubovej strany ako sa javí. Vo výške 6 cm v riadku pletieme očká obrátene a hladké spletieme a na robovej strane rovnako. V nasledujúcich dvoch radoch spletieme dve a dve očká obrátene. Pletenie uzavrieme, čiapku zošijeme. 

Môžeme urobiť aj brmbolec. https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/obliekame-babiky/766-zimna-ciapka-pre-barbie 

 

Kabelka

Háčkujeme háčikom č. 3,5. Nad retiazkou z 9 očiek háčkujeme obdĺžnik krátkymi stĺpikmi. V poslednom riadku urobíme ozdobný polkruh z desiatich dlhých stĺpikov. Potom zháčkujeme do tvaru kabelky a retiazkou urobíme ramienko na kabelku.