Robíme prvé topánky pre Kena

Toľko som počúvala od dievčat v škole. Áno, mojich štvrtáčok a piatačok. Ako si robia podľa youtube topánky pre bábiky. Páči sa mi, že sa ešte hrajú s bábikami. Dievčatá sú potom šikovnejšie, trpezlivejšie, lepšie vnímajú. Cez prestávku sme si vymieňame názory na staré bábiky a nové. Ukazujú mi, čo uháčkovali či ušili. Kde našli na internete čo. 

Rozhodli sme sa doma skúsiť urobiť topánky aj my. Nech sa môžem dievčatám v škole pochváliť. Hoci neviem či naozaj sú až také úžasné. Ale sú naše. Ken je tiež určite rád. My sa zlepšíme! Druhé budú krajšie. Možno aj na čižmy si trúfneme.

My sme použili hmotu Proto. Môžete však použiť aj obľúbenejšiu hmotu FIMO.

Nohy manekýnovi obalíme asi tromi vrstvami potravinárskej fólie. Rozdelíme hmotu na dieliky, ktoré rozvaľkáme na hrúbku asi 2 mm. Pomaly obaľujeme zabalenú nohu akoby cestom. Pomaly tvarujeme topánku. 

         

Dokončili sme ľavú topánku. Aj keď na začiatku vyzerala skôr ako pomožka, pomocou príborového noža sme ju obrezali tak, ako by mala vyzerať topánka. Opatrne ju zvlečieme z nohy pomocou zvinutia potravinárskej fólie. 

 

Topánky položíme na papierom vyložený pekáč. Vložíme do vyhriatej rúry na 160 °C na asi 30 minút. Potom vyberieme a necháme dobre vychladnúť. 

Áno, dobre vidíte. Po pečení hmota stmavla. Tak ako som sa predtým bála ku čomu oblečieme takej farby topánky, teraz už určite vieme. Mali by sme ušiť oblek. Nuž, je to výzva!