Pletená móda pre Kena

 Už o chvíľu je tu jar. Už musíme vymeniť našim bábikám nové oblečenie. Tentokrát sme si sa rozhodli meniť šatník Kenovi. Vlastne nevieme presne či je to Ken. My ho voláme Juro. Toto meno sa nám k nemu hodí. 

Upletieme jednu pásovanú vestu vhodnú na prekrytie košele, uháčkujeme zelenú športovú vestu a nakoniec upletieme elegantný štýlový čierny sveter ku ktorému môžeme urobiť aj šál a čiapku.

Zelená vesta

Háčkujeme háčikom č. 4.

Urobíme si retiazku z 30 očiek Uháčkujeme osem radov dlhými stĺpikmi. Potom si rozdelíme háčkovanie na prvých 6 očiek (2 rady dlhých stĺpikov), 4 očká necháme prázdne, 10 očiek (2 rady dlhých stĺpikov), 4 očká necháme prázdne, 6 očiek (2 rady dlhých stĺpikov). Potom uháčkujeme jeden rad dlhých stĺpikov na ukončenie vesty. Celú vestu obháčkujeme radom krátkych stĺpikov. 

   

 

Pásovaná vesta

Pletieme na ihliciach č. 3,5 a háčkujeme háčikom č. 3,5. 

Pletenie začíname na 26 očiek. Upletieme prvých 6 radov obrátene. Ďalej pletieme lícovým žerzejom. Pre vytvorenie rukáva si vo výške, ktorú chceme, ozavrieme na každej strane po 3 očká a ďalej pletieme ešte asi 2,5 cm. Potom pletenie uzavrieme. Na prednom diely po uzatvorení očiek pre tvorenie rukávov, upletieme 4 rady a následne rozdelíme pletenie na dve časti, aby sme vytvorili otvor na hlavu. Po zošití oboch dielov - obháčkujme priekrčník aj rukávy 1 - 2 radmi krátkych stĺpikov. 

   

 

Čierny sveter

Pletieme ihlicami č. 3,5 a háčkujeme háčikom č. 3,5.

 

Na ihlicu si nahodíme 26 očiek. Upletieme 6 radov 2 hladko, 2 obrátene, potom pletieme lícovým žerzejom. Vo výške kde chceme, nahodíme na každej strane 16 očiek a upletieme rukávy do výšky 2,5 cm. Pletenie sa dosť točí, preto si pri zošívaní dielov pomôžeme zošpendlením. 

 

  

 Predný diel na ľavej starne začmeme pliesť na 16 očiek. Prvých 6 radov upletieme 2 hladko, 2 obrátene. Potom pletieme takto len prvých 6 očiek, zvyšok pletieme lícovým žerzejom. Po nahodení očiek na vytvorenie rukávu, upletieme ešte 2 rady. Potom v strede uzavrieme 8 očiek a dopletieme lícovým žerzejom do rovnakej výšky ako je zadný diel. Pravý predný diel pletieme zrkadlovo.

Diely zošijeme. Okolo priekrčníka urobíme niekoľko radov krátkych stĺpikov, čím vytvoríme golier. Prípadne môžeme urobiť dlhšie a uzavrieť do kapuce.