Staviame s najmenšími

Nadviažeme na článok o kreslení s najmenšími, ktorý sme pred časom vydali na našom webe. http://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/712-kreslime-s-najmensimi Dnes sa budeme rozprávať o stavaní a hraní sa s kockami alebo inými stavebnicami. Čím si tiež dieťa buduje jemnú motoriku a priestorovú predstavivosť, ktorú bude neskôr potrebovať v škole a v budúcom živote.

   

Okolo tretieho roku života, ak máte staršie deti, asi aj skôr - odporúčame sa hrať s deťmi s drevenými stavebnicami, ktoré majú niekoľko tvarov. Môžete občas spomenúť aj meno tvaru, aby si dieťa začínalo pamätať. Orientujte sa však radšej na farbu a skúšajte ju s deťmi aj zopakovať. Stavajte len jednotlivé tvary najprv na seba ako sa dieťaťu páči, aby si zvyklo na hru. Potom pomaly skúšajte nejaké napodobňovanie tvarov, strom, dom, lavička...

   

Keď vidíte, že už sa nechce hrať s drevenou stavebnicou alebo už aj vy potrebujete zmenu, skúste väčšie Lego alebo Lorry či niečo podobné. A rovnako ako predtým. Teraz viac apelujte na farby a začnite pomaly počítať výstupky na stavebnici. Stačí 1, 2, 3, 4 a veľa. 


   

Pomaly môžeme začať tvoriť aj priestorové tvary. Inšpirujte sa u nás na stránke v sekcii Hráme sa s LEGOm. http://www.dobre-napady.sk/pre-deti/hrame-sa-s-legom

Vždy sa hrajte s dieťaťom, aspoň na začiatku niekoľkokrát. Nečakajte, že na hru príde dieťa samo. Pomôžte mu a ukážte mu, čo by mohlo robiť so stavebnicou alebo kockami a keď už dieťa začne kombinovať samé a samé vymýšľať a dotvárať hru, môžete ho nechať, aby sa hralo aj samo. 

Po týchto hrách si zoberte aj drevené kocky s obrázkami a skladajte motívy na nich. Otáčajte a meňte obrázky. Ak máte, môžete pridať prípadne nejaké puzzle s menším počtom väčších tvarov a skladajte aj tu obrázok.