Vyrábame ratanové kruhy na stenu

Ak máte doma viac rôzne hrubých pedigov-ratanových prútov, môžete si podľa našich návrhov vyrobiť napríklad aj tekéto pekné kruhy na ozdobu dverí či steny v tmavom kúte.

Do kruhu môžete vložiť slamienky či suché ruže, alebo pár stužiek či prilepiť suché listy a trávy. Dekoráciu môžete obmieňať napríklad aj podľa ročného obdobia.

verzia 1 s motýľom

Osem dlhších hrubších mokrých prútov si položíme na seba do tvaru hviezdy. Jeden dlhý mokrý prút polovičnej hrúbky omotávame okolo. Pričom vždy dva okruhy rovnako. V nepárnom vždy posunieme pletenie o jeden ďalej, aby pletenie dostalo pevnejší tvar.

verzia 2 s narcisom

V jednom z obchodou s kávou na cestu dávajú drevené paličky také dlhšie. Občas ich doma zbierame a teraz sme ich využili.

Položíme na seba šesť paličiek do tvaru hviezdy. Dlhým prútom hrúbky 1,5, ktorý prehneme na polovicu obpletáme paličky ako zvykneme pliesť zvonček. Takto pletený kruh nemôžeme robiť veľký, lebo pletenie nie je tak pevné - stabilné ako pletenie v predošlej verzii.

verzia 3 jesenná

Na osnovné prúty použijeme po dva pedigy hrúbky 2 a na obpletanie použijeme dlhý prút hrúbky 1,5. Obpletáme ako vo verzii 2, akoby sme plietli zvonček. Tým však, že po niekoľkých okruhoch rozdelíme dvojicu prútov a ďalej pletieme, kruh je pevnejší a teda ho môžeme urobiť aj väčší. Keď ideme robiť ukončovacie oblúky - nie ako my na fotografii - obstrineme si prúty do rovnakej dĺžky, aby oblúky mali rovnakú veľkosť po vsunutí do do pletenia.

 verzia 4 s kuriatkom

Základom kruhu je vypletenie japonskou technikou a ohnutie do oblúkov ako na kvete prípadne ako na predošlej verzii kruhu.