Vyberáme pre vás z archívu

Ako sme kedysi krakelovali kvetináč

Pred pár rokmi to bola veľká móda. Stará technika na úpravu staršieho nábytku sa objavila ako niečo absolútne nové ako bomba. Bol to hit.

Robili sme si so susedkami kurzy a vyrábali takto milé darčeky či dekorácie do bytu. Natierali sme drevené škatuľky, kvetináče, staršie stoličky... Dnes už zase upadla táto ozaj veľmi stará stará technika a nájdete ju už skôr robiť žienky na chalupách, kde si krátia čas dovolenky a kde tieto predmety aj tak lepšie vyniknú ako v mestskom byte. 

Jednokrokový krakel

Veľmi sa mi páči táto úprava povrchov - môžete ju dať urobiť aj menším deťom a stále bude vyzerať dobre.

Potrebujeme: dva odtiene navzájom kontrastných akrylových farieb, lepidlo Herkules, 3 jemné ploché štetce

   

Kvetináč najprv poumývane hubkou, aby sme hozbavili nečistoty a necháme vyschnúť. Potom ho natrieme základnou farbou - radšej dve vrstvy. Necháme vyschnúť a natrieme lepidlom Herkules.

 

Po zaschnutí lepidla, natrieme druhou farbou. Len pozor natierame v proti smere ako sme natierali lepidlo. Na vyschnutie si môžeme pomôcť jemným fénovaním. Už po chvíli budeme vidieť praskať lepidlo s vrchnou farbou a začne presvitať spodná.

Teraz môžete na povrch nalepiť servítku.

 

 

Dvojkrokový krakel

Táto technika zaujala celú našu rodinu. Asi preto, že sa hráme s farbami a to nás baví. Možno preto, že si netreba až tak veľký pozor dávať pri maľovaní a keď trochu vybehneme z rytmu, vždy to vyzerá výborne.

Hlinený kvetináč poriadne umyjeme a vysušíme. Ponatierame ho dvomi vrstvami žltej farby farby (okrem vrchu, ktorý sme natreli na zeleno), pričom farbu natierame zľava do prava. Po zaschnutí,ktoré môžeme mierne urýchliť jemným fénovaním, natrieme žltú farbu krakelovacím lakom č. 1 zhora na dol a zase necháme zaschnúť. Potom natrieme krakelovacím lakom č. 2 sprava do ľava. Po chvíli schnutia začneme vidieť praskliny vrchného laku. Vtedy si na servítku dáme trochu zelenej akrylovej farby a rýchlymi pohybmi začneme vtierať (nebojte sa aj pritlačiť) zelenú farbu. Pričom občas sa nám žltá a zelená zmiešajú, čo vlastne vytvorí práve ten efekt staršieho typu kvetináča.

Po dokončení sme sa však s deťmi zhodli, že radšej budeme vtierať na budúce olejovú zelenú farbu. Vtiera sa ľahšie a až tak veľmi by nám nepošpinila tú žltú.

 

Dvojkrokový krakel so servítkou

    

Tento kvetináč mal ako spodnú farbu použitú bielu akrylovú farbu. Urobili sme až tri nátery. Natierali sme zhora dole. Potom sme Herkulesom prilepili servítku a zároveň pretreli  zvyšok kvetináča sprav doľava. Nechali sme zaschnúť. Potom krakelovacím lakom č. 2 - tzv. vrchným - sme ponatierali celý kvetináč zľava doprava. Po chvíli nám začal vrchný lak praskať. Tak sme si dali na servítku hnedú olejovú farbu a vtierali sme do praskajúceho laku. Aj cez servítku. Tam však opatrnejšie, aby sa nám nepretrel obrázok, ale len urobil akoby ryhy. 

 

 Ak nemáte toľko kvetináčov ako vám zostalo farby, skúste si urobiť už dopredu pár vajíčok na výzdobu k Veľkej noci.  

Metódu dvojkrokového krakla sme už zvládli a skúšali na všetko a teraz aj na vajíčkach, ktoré potom použijeme ako ozdoby na Veľkú noc.

Potrebujeme: vyfúknuté a umyté vajíčka, biela akrylová farba, hnedá olejová farba, servítku, nožnice, lepidlo Herkules, dvojkrokový krakelovací lak (spodný lak nám nahradí Herkules), plochý jemný štetec, špajle, stužka na zavesenie

Postup: vajíčko namaľujeme bielou akrylovou farbou (obr. krakel2) a necháme uschnúť, zo servítky vystrihneme menšie motívy a nalepíme Herkulesom
            na vajíčko, necháme trochu zaschnúť a ešte raz potrieme celé vajíčko Herkulesom (alebo 1 krokom krakelovacieho laku) a necháme uschnúť
            napichnuté na špajdli (obr. krakel4). Po uschnutí nanesieme na celé vajíčko 2 krok krakelovacieho laku a necháme uschnúť. Pri sušení sa lak začne
            praskať, ak chcete viac prasklín, môžete tomu pomôcť fénovaním (obr. krakel5). Potom do prasklín vtierame olejovú farbu, zvyšnú farbu zotrieme
            mäkkou servítkou alebo papierovou kuchynskou utierkou (obr. krakel 6,7). Prevlečieme stužku a môžeme zavesiť.

       

 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri