Vytvárame sviečky

 Jesenné tvorenie v škole či škôlke môže pokračovať aj tvorením či kreslením sviečok. 

Dnes si ukáže pár námetov na tvorenie s menšími väčšími deťmi, pri ktorom budú miešať techniky, musieť sa sústrediť, pracovať presnejšie a trpezlivejšie. 

Výkres plný sviečok

  

S menšími deťmi sa môžeme aj takýmto spôsobom učiť strihať dlhé rovné úseky. Na tvrdý farebný alebo vzorovaný papier nakreslíme pásy, ktoré deti postrihajú. Potom lepia na výkres bielej či čiernej alebo sivej či tmavomodrej farby. Farbičkami potom dokreslia plamene sviečok. 

Zarámované môžu urobiť radosť ako darček rodičom či starým rodičom.

Dekoračná sviečka 

Najprv si spolu s deťmi z pomarančových šupiek vykrojíme hviezdičky alebo srdiečka. Necháme ich na papieri na pečenie vyschnúť. Potom do nich pomôžeme deťom urobiť kružidlom alebo pichátkom dierku. Vo výpredaji kúpime pár sviečok rôznych veľkostí. Z lyka a zelenej či inej farby bavlnky urobíme mašličku okolo sviečky, čím priviažeme hviezdičky alebo srdiečka z pomarančovej šupky. 

Ako podložku použijeme správne odrezaný vrchnák z konzervy, aby nebol ostrý. A spolu s podložkou zabalíme do celofánu. 

Na vianočných trhoch v škole určite urobí radosť kupujúcim. 

Sviečka na matematike

Pri výuke telies a ich pomenovania v piatom alebo štvrtom ročníku môžeme spolu s deťmi z výkresu urobiť aj krásnu sviečku. Výkres môžeme použiť biely aj farebný alebo aj dekorovaný. Takýto adventný veniec vyzerá v triede veľmi zaujímavo. 

Lejeme sviečky

  

Na technike už na druhom stupni môžeme aj liať sviečky. Použijeme zbytky starých sviečok, ktoré vo vriacom kúpeli rozpustíme a vlejeme do menších formičiek či len menších pohárikov z umelej hmoty. Po chvíli, keď už vosk chladne, vsunieme knot, ktorý sme si pripravili dopredu. Po úplnom vychladnutí, až na druhý deň, sviečky vyklopíme z pohárikov. 

Poháriky, čo sme použili, boli pôvodne kúpené na ochutnávku sirupov. Sú pevnejšie, ale pružné. Knot sme kúpili vo včelárskom obchode.