Rozprávame o včelách

Čo je alebo kto je včielka? Len pred nedávnom bolo toto drobné zvieratko-chrobáčik vyhlásené za najdôležitejšiu bytosť planéty. 

Vedeli ste, že na kilo medu musí viac ako 1 200 včiel obletieť viac ako 9 miliónov kvetov? Fúha, to je veľa, že!

Dnes si, milí škôlkári i menší školáci a všetci, čo vás zaujíma príroda, povieme čosi o včelách. Niečo si prečítate, potom vytlačíte a vymaľujete pár obrázkov, možno budeme aj včely počítať a nakoniec si môžme aj urobiť včielku ako dekoráciu do kvetináča či na poličku v detskej izbe.

Včela medonostná

Žije v početných spoločenstvách, ktoré nazývame včelstvá alebo rodiny. Na čele rodiny je matkou a jej potomkami - robotnicami a trúdmi. Robotnice zbierajú peľ a nektár kvetov, z ktorého neskôr vzniká med. Spoločne žijú pohromade najmenej dve generácie včiel a je medzi nimi aktívna vzájomná pomoc. Žiadna medonosná včela nemôže žiť dlhšiu dobu sama, je odkázaná na pomoc svojich družiek. Jedno takéto spoločenstvo môže mať aj viac ako 40 000 včiel, no len asi tisícku a aj menej tvoria trúdi, inak sú všetko včely robotnice. 

Včely produkujú med, propolis, vosk a včelí jed. Včelí med pomáha najmä pri liečení porúch trávenia a bežne sa používa ako sladidlo do čaju namiesto cukru. Je vhodnejší, lebo obsahuje vitamíny. Nevlieva sa do horúceho čaju, ale do chladnúceho, lebo vitamíny by sa stratili. Propolis má veľmi silné antibakteriálne a antiseptické účinky, spôsobuje znecitlivenie a rýchle hojenie rán a je používaný v zubnom lekárstve. Peľ sa používa na výrobu liekov a kozmetických prípravkov. Vosk sa využíva v kozmetike a autokozmetike. Kedysi sa včelí vosk používal namiesto parafínu na výrobu sviečok. Možno ste aj vy robili pred Vianocami sviečky zo včelých plátov. Včelie bodnutia majú aj priaznivé účinky. Najmä pri reumatických ochoreniach pôsobí včelí jed liečivo a utišujúco. Používali ho už pred viac ako 5000 rokmi v Číne a Indii.

Viete, že na Slovensku žije viac ako 650 druhov včiel? Nie všetky vedia vyrábať med. Všetky však opeľujú kvietky a pomáhajú rozmnožovaniu rastlín.

Vymaľovávame 

  

 Ozaj a viete, prečo stavajú včely pláty v tvare šesťuholníka? Mne to môj otec vysvetloval ako malej asi takto. 

"Kedysi si včely robili pláty v tvare kruhu, lebo vedeli, že na stenu v tvare kruhu potrebujú najmenej materiálu. Lenže, keď kruhy ukladali vedľa seba, zistili, že im zostávajú prázdne miesta. Neskôr jeden trúd povedal, že osemuholník bude lepší. Lenže... nastalo niečo podobné. A tak začali robiť šesťuholníky. Veľmi pekne k sebe sedia a každú stenu použijú na dva šesťuholníky. Preto tiež ušetrili materiál aj prácu." 

Pre takúto životnú múdrosť kedysi vzniklo prirovnanie "Pracovitý ako včielka."

Pre predškolákov

    

 

Ako sme tvorili z polystyrénu včelu v minulosti

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/209-vcela    

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/903-tvorime-so-skolkarmi-24

 

Ďalšie maľovánky zvieratok a chrobáčikov nájdete tu

https://www.dobre-napady.sk/omalovanky/zvierata

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri