Dnes o osiach

Bola som zobrať tých pár červených jahôd, čo už mám pod oknom. Natrafila som na osu. Celú noc pršalo, nuž ma to prekvapilo, že hneď s prvými slnečnými lúčami bola na jahodách. Hneď som fotila. Ako inak, veď by som to nebola ja. Našla som aj zjedených pár kúskov. Tie, čo som ntrhala boli ozaj sladké, vôbec sa jej nečudujem, že si nechala zájsť chuť.

Tak dnes niečo o osiach a pár maľovánok pre našich malých.

V prírodovede alebo vo vyšších ročníkoch biológie sa dozviete, že osa obyčajná patrí medzi blanokrídly hmyz do čeľade sršňovitých. Charakteristická je žltočiernym sfarbením. Meria 10 – 19 mm, u samčekov je priemerná veľkosť 17 mm. Je to veľmi vyvinutý tvor, žije vo vysoko organizovaných skupinách, má zložité správanie a používa účinné formy dorozumievania. Je pre človeka užitočný. Ničí škodce, napríklad vošky. Je hlavným opeľovačom všetkých druhov rastlín. Vôbec sa na to zo školy nepamätám. Určite sme sa o osiach učili. Matne som si pamútala, že nám učiteľka hovorila, že aj osa je užitočná - inak by v prírode nebola.

Pokračujme v opise života osy. Osy nemajú rady svetlo, preto si hniezda stavajú v opustených myších dierach alebo pod strechami domov. Kráľovná obyčajne nájde nejakú dutinku, kde začne s výstavbou. Jej hniezdo rastie a prudko stúpa aj počet jeho obyvateľov. Hniezdo má veľkosť s priemerom do 30 cm. Osídľujú ich vždy len na jeden rok. V hniezde bežne žije medzi 1500 až 2000 jedincov. Vládne im kráľovná, ktorá sa príliš nelíši od robotníc. Tie sú početne najhojnejšie. Sú to nedospelé samičky, ktorým pripadá najdôležitejšia úloha: stavať hniezdo, kŕmiť potomstvo a celkovo dbať o údržbu kolónie.

 

Prichádzame k časti, pre ktorú si osy asi najviac pamätáme. Dospelé osy sa väčšinou živia nektárom. Milujú i sladké zrelé ovocie ale i sladkosti z „ľudskej kuchyne“: nanuky, zmrzliny, limonády. Larvy sa živia hmyzom. Dospelé jedince chytajú muchy a húsenice, ktoré rozomieľajú na malé kúsočky a nosia do hniezda ako potravu pre larvy. 60 ôs môže za hodinu uloviť až 227 múch. Táto posledná informácia je pre ňa veľmi zaujímavá. Asi ju použijem v záverečnom teste pri skúšaní priamej alebo nepriamej úmery.

Čoho sa bojíme

Opakom ich užitočnosti sú ich žihadlá. Osy samy o sebe sú neútočné, bodajú len keď sú podráždené - zobrali ste im ich sladké jedlo alebo ste nebezpečene blízko ich hniezda. Ich jed sa skladá z troch základných zložiek; prvou sú biogénne amíny a aminokyseliny spôsobujúce bolesť. Druhou zložkou sú enzýmy majúce neurotoxické účinky a treťou zložkou sú polypeptidy s vazodilatačným účinkom, ktorý spôsobuje, že steny krvných kapilár strácajú svoju integritu. Pre zdravého človeka nie je tento jed nebezpečný, stačí studený obklad, obklad z octanu hlinitého alebo koliesko cibule. Podľa pokynov pre záchranu života je vhodné pokožku, do ktorej preniklo osie žihadlo, schladiť.  Chlad prináša nielen úľavu od bolesti, ale aj zmierňuje opuch. Dbajte však o to, aby bol ľad obalený do látky, príliš studený obklad totiž môže bolesť ešte viac vystupňovať a urobiť tak opačnú reakciu alebo spáliť ranu. Ak nemáte poruke ľad, môžete na miesto priložiť napríklad balenie so zmrzlinou vytiahnuté z mrazničky. Hurrááá! mám dôvod prečo mať stále v chladničke zmrzlinu. Moja stará mama jemne ranu po žihadle naslinila a priložila krúžok žltej cibule alebo pokvapkala šťavou z cibule.

Upozornenie

Ak na sebe badáte neprirodzené zdravotné príznaky, napríklad ťažkosti s dýchaním alebo prehĺtaním, opúchajúce pery, urgentne vyhľadajte lekársku pomoc, pretože môže ísť o príznaky alergickej reakcie. Často sa stáva, že miesto po 24 až 72 hodinách ešte viac opuchne. V prípade podozrenia na alergickú reakciu by ste mali neodkladne navštíviť lekára.

Kto je alergický na uštipnutie napríklad včelou alebo osou, mal by mať stále v letných mesiacoch pri sebe špeciálne injekčné pero, pomocou ktorého si vie veľmi ľahko a sám aplikovať prvú pomoc. Po jej podaní aj napriek tomu ihneď vyhľadať lekára.

    

Prirovnania

Pre povahu ôs a ich správania sa, keď idú za sladkým, sme si vymysleli rôzne porekadlá a príslovia či možno prirovnania.

"Točíš sa okolo nej ako osa okolo medu."   Keď niekto niekomu nadbieha, aj keď ho ten druhý nechce. Je násilný.

"Je to tu ako v osiom hniezde."   Ak prídeme niekam, kde je neporiadok, chaos a krik.

"Sú na neho ako osy."  Ak sa niekoho oboría s krikom, hlava-nehlava. Bez rozmyslenia.

Maľovánky zvieratoka chrobáčikov nájdete na našom webe https://www.dobre-napady.sk/omalovanky/zvierata

S najmenšími si môžeme aj vytvoriť pekné obrázky zlepené z farebných papierov https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/727-tvorime-s-najmensimi-8

Pri tomto zaváraní sa určite neobjavia osy https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/345-zavarame-s-detmi

Alebo sa naučte básničku spolu s Jankou Barillovou https://janbari-verse.webnode.sk/news/osa-v-pohari/

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri