Učíme sa o baklažáne

Fialová plodina v tvare veľkej hrušky je považovaná za skvelú a zdravú alternatívu mäsa. Rozhodne by nemal chýbať vo vašom jedálničku, ak sa snažíte schudnúť. Obsahuje mnoho vlákniny, veľmi málo kalórií a tukov, dokáže regulovať hladinu cukru v krvi a zlepšuje metabolizmus.
Ľuľok baklažánový (Solanum melongena) je rastlina z čeľade ľuľkovité. Jeho plod, nazývaný baklažán, sa často používa pri varení. Je blízko príbuzný rajčine a zemiaku. Pochádza z Nepálu, Indie, Bangladéšu, Pakistanu, a Srí Lanky.

Prečo sa učíme práve o baklažáne? S piatakmi sme začali ešte pred voľnom-nevoľnom v triede predpestovávať paradajkové a paprikové priesady. Keď sa v júni vrátili do školy, vysadili sme ich na malom školskom pozemku. Niektoré papriky však vyzerali akosi inak. Nuž, asi sa primiešalo do vrecúška iné semienko. A čo vyrástlo? Vidíte na fotografiách.

     

Jeden zo žiakov povedal, že mu to pripomína baklažán. Začali sme hľadať na internete čo to je, aká je to rastlina. Sama som ju nikdy nepestovala. Nuž som nevedela.

Baklažán je trvalá rastlina a pestuje sa celoročne. Rastie do výšky 40 – 150 cm s veľkými a hrubými listami, ktoré sú dlhé 10 – 20 cm a 5 – 10 cm široké. Divé odrody môžu narásť do výšky 225 cm s listami dlhými viac ako 30 cm a viac ako 15 cm širokými. Stonka je často tŕnitá. Kvety majú bielu až fialovú farbu s päťkrídlovým okvetím a žltými tyčinkami. Plod je čierno až fialovej farby, mäsitý a kultivovaný má v priemere cca 10 – 15 cm.

Plod je z botanického hľadiska zaradený ako bobuľa, obsahuje viaceré malé a jemné semená. Plod je jedlý ale je horký. Preto ho odrezávame s kúskom stopky asi 30 dní po odkvitnutí.

Baklažán tiež obsahuje silné prírodné antioxidanty, celú skupinu vitamínov B a všeličo iné. Viacerí odborníci potvrdili jeho vplyv proti rakovine, stárnutiu, zápalom a neurologickým ochoreniam, ale tiež proti vysokému krvnému tlaku, ateroskleróze a cukrovke. Baklažán je rovnako dobrým zdrojom minerálnych látok. Obsahuje: železo, draslík, mangán, meď.

Pozor! Nikdy ho nekonzumujte surový! Obsahuje totiž solanín, ktorý je pre ľudský organizmus jedovatý. Pri tepelnej úprave sa rozkladá. Neustále mi túto informáciu piataci opakovali.

Trošku sme si maľovali. Pritom ani nevedeli, že vlastne opakujú zväčšovanie, zmenšovanie a symetriu z matematiky.

      

             

Keď deti poprečítali čo-to o baklažáne na internete, rozprávali sa a pozerali fotografie našej rastlinky na svojich mobiloch. Nuž a nastala chvíľa, kedy sme začali uzatvárať stávky či to je alebo nie je baklažán. Urobili sme si tabuľku vo Worde, zapísali mená a čo si myslí každý. Každý musel odpovedať áno alebo nie alebo nerozhodnutý. A každý deň pozeráme rastlinku a odpovedáme znova. Znova píšeme do tabuľky. Doma rodičom ukážu fotografiu na mobile a do stávok sa pridávajú aj rodičia. Zo stávok sme vytvorili pekný kruhový diagram vo Worde. Zapisujeme každý deň graf a pozorujeme ako sa mení a ako deti menia názor. Uvidíme. Do zimy času dosť. Možno nakoniec na to prídeme čo to je.

Kúpili sme na trhu baklažán a urobili pár pochúťok. Na trhu sme už našli aj vyšľachtenú bielu verziu. Opakovali sme jednotky hmotnosti. Niektorí nevedeli rozdiel medzi čajovou a kávovou lyžičkou a nepoznali mokka kávovú lyžičku. Naučili sa. Letná škola ako vyšitá.

1. recept

Baklažán umyjeme pod studenou tečúcou vodou a osušíme utierkou. Nakrájame na asi pol centimetra hrubé krúžky. Položíme ich na drevenú dosku a jemne posolíme. Necháme postáť asi 10 minút. Potom otočíme a zase osolíme a necháme postáť. Potom položíme na pekáč vytretý maslom a vložíme na 3 - 5 minút do vyhriatej rúry na 180°C. Prípadne dlhšie podľa hrúbky krúžkov. Vyberieme a podávame so zemiakovou kašou.

2. recept

Baklažán vložíme do vyhriatej rúry na si 15 minút. Potom celý rozmixujeme so strúčinom cesnaku, trochou soli a mletého čierneho korenia. Podávame na chlebíku ako nátierku. Je vhodná na toasty či hrianky. 

3. recept

Baklažány umyjeme pod studenou tečúcou vodou a nakrájame na "kocky". Na oleji ich speníme. Osolíme a okoreníme. Prilejeme rozmiešané vajíčka v hrnčeku. Pomaly a zľahka miešame. Dostaneme výbornú baklažánovú praženičku. Keďže sme nemali až toľko baklažánu, pridali sme aj trochu paradajok.

 

 

 Maľovánky aj o baklažáne pre menšie deti nájdete tu https://www.dobre-napady.sk/omalovanky/category/109-jedlo  

 

  

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri