Pletieme z pedigu po dlhom čase

Korona-nekorona. Musela som von. Vyložila som stoličku, na stoličku položila vankúš, aby mi nebola zima. Lavór s vodou. Nastrihala prútiky, namočila do studenej vody. Ani sa nezdalo, ale predsa bolo chladno. Voda sa neohrievala a tak prútiky pomaly vlhli. Pripravila som si a začala pliesť. Pôvodne som mala na mysli iné. Veď ide Veľká noc. No predsa som sa pokúsila vyskúšať konečne upliesť obal na papierové servítky.

Ľudia čo išli okolo sa pýtali, čo robím. Nepriblížili sa veľmi, aby dodržali karanténnu vzdialenosť. Išiel však okolo aj otecko s dievčatko, čo učím informatiku. Priniesli si stoličky a vedro s vodou. Položili dva metre odo mňa. Nastrihala som im prútiky a na diaľku som im vysvetľovala čo a ako. Asi sme rovnaká krvná skupina, lebo krásne uplietli. Potom mi hodili košík a ja som im urobila uzávierku. Hneď sa mi zlepšila nálada. 

Pletenie mi vonku išlo akosi rýchlejšie, omŕzali prsty, nuž som sa ponáhľala. 

Nastriháme si prútiky dĺžky 30 cm, aby sme ich mohli ohýbať na väčšiu dĺžku. Namočíme do studenej vody na si 5 minút. Vložíme si tri prútiky tak, aby biela strana dosky bola hore. Poprehýbame okolo najbližšieho prútiku smerom dolu na hnedú stranu. Na rohoch si musíme dávať pozor, rýchlo sa môžeme zamotať. Na opačnej strane radšej nechávame dlhší prútik. Po zaschnutí, odstrihneme.

     

Po zapletenení všetkých osnovných prútov otočíme dosku a ideme opletať dvomi prútikmi. Musíme si dávať pozor, aby sme prehnuté prútiky pritlačili opletením ku doske. Pletieme dookola kým nezachytíme výšku, v akej škatuli sú servítky vložené

      

Druhýkrát budeme určite opletať tromi prútmi. Je to pletenie krajšie aj pevnejšie. Veru aj pri zapletaní osnovných prútikov si musíme dávať pozor, niektoré sme viac pritiahli a tak nevytvorili na niektorých miestach peknú štruktúru. Naučíme sa. Ako obyčajne. Na vlastných chybách. 

 Ako sme plietli stojan na servítky kedysi? Taký na jedálenský stôl.

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/1052-hrame-sa-s-pedigom-7 

 

Prútiky aj podložky si objednávame na www.pediguj.sk