Rozprávame o narcise

Narcis je ten krásny žltý kvietok, čo môžeme vidieť na jar v záhradách a parkoch. Ja si ho vždy spájam s jarou a Veľkou nocou. Asi preto, že kvitne od konca februára do polovice mája. 

Pochádza zo Stredomoria. Vo voľnej prírode je rozšírený v južnej Európe. Na Slovensku sa pestuje ako okrasná bylina v záhradách a skleníkoch nielen pre krásne kvety, ale i príjemnú vôňu. Vyrastá z cibule a výšku môže dosiahnúť aj 40 cm. Vždy má len jeden žltý alebo biely kvet. V kvetinárstve už nájdete aj narcis tazetový, ktorý má na stopke viac kvetov a aj stredná časť tzv. pakoruna má iný tvar. Je sýtejšej žltej farby a lupene sú biele. 

Všetky narcisy obsahujú alkaloidy preto je dôležité, aby sa náhodou nezamenila cibuľa narcisu s kuchynskou cibuľou. Náš organizmus zvyčajne reaguje problémamy tráviaceho ústrojenstva, ojedinele aj výsypom na pokožke a apatiou. 

Čítame a maľujeme s prvákmi

        

 

Ďalšie maľovánky kvietkov nájdete tu 

https://www.dobre-napady.sk/omalovanky/rastliny 

Sadíme narcis

Narcis je nenáročná rastlinka. Môžeme ju pestovať aj v črepníku na balkóne. Preto je vhodná aj pre začínajúcich záhradkárov a deti v škole. Na vybranom pozemku si na konci októbra vykopeme hlbšie jamky, pôdu dobre prekypríme rýľom a len položíme nepoškodené hnedými šupami zabalalené cibule. Zahrnieme zeminou a urobíme kopčeky, aby boli dobre prikryté. Cibule sadíme v polovuci jesene a prípadne aj neskôr, lebo teplé počasie by mohlo spôsobiť napadnutie plesňami. Po zasypaní zeminou, polejeme každú cibuľu asi pol litrom dobre odstátej vody. Cibulky vysádzame asi 6  10 cm od seba. Môžeme vytvárať rady, ale aj rôzne tvary a tak na jar bude záhon zaujímavejší. Ak je jeseň suchá, polejeme narcisy ešte o týždeň. Neprepolievame.

Po jarnom odkvitnutí je potrebné narcisy zrezať až ku cibuli. Úplne na krátko, aby sa cibuľa nevysilovala. 

Na jednom mieste môžeme nechať cubuľky posadené aj štyri roky. Potom odporúčame ich vykopať po odkvitnutí a na jeseň presadiť na iné miesto. Cubule vyberieme po odkvitnutí a uvädnutí listov. Všetko zrežeme až ku cibuli. Zabalíme do vzdušných obalov a skladujeme na suchom, chladnom a tmavom mieste. Nezabudnite si cibule dobre označiť, lebo zámenou za kuchynskú cibuľu môže prísť k otrave. 

Ako sme kedysi modelovali narcis

 

Vyrobte si s nami narcis, ktorý bude vyzerať ako skutočný

Potrebujeme: dva biele štvorce (5 cm x 5 cm), žltý kruh z krepového papiera s priemerom 5 cm, ceruzku, nožnice, slamku, lepidlo

 

Po vytvorení okvetných lístkov, všetko zlepíme. Slamku ohneme v kĺbe a zostrihneme. Nastriháme ju do tvaru slniečka, aby nám náhodou kvet nevypadol.

      

Nemali sme doma zelenú slamku, tak sme použili žltú. Pôvodne sme ju chceli omotať zeleným krepovým papierom, ale nám sa narcis páčil takto. A sa pýtate či vieme, že narcis má len 6 lupeňov a my máme 8 - tak Vám odpovieme, vieme. No nedarilo sa nám urobiť tie stáčania z rovnostranných trojuholníkov. Tak som si povedala, že veď o chvíľu vyšľachtia aj takýto.

 

https://www.dobre-napady.sk/pre-deti/tvorime-s-detmi/732-tvorime-so-skolkarmi 

 

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri