Učíme sa o kalerábe

Rôzne sfarbené hlúbiky kalerábu pestovali v záhradkách už naše staré i prastaré mamy. Pre svoju jemnú, mierne ostrú chuť sú stále veľmi obľúbené. Kaleráb je obľúbený po celom svete. Pestuje sa vľade - vrátane pohorí i v trópoch. Verzia kalerábu, ktorú poznáme u nás pochádza z okolia Stredozemního mora. Dostal sa k nám rozširovanám sa Rímskej ríše pred viac ako tisíc rokmi. 

Kaleráb posilňuje imunitný systém, pomáha predchádzať infekciám, posilňuje srdce, stimuluje okysličenie a dýchanie buniek. Najviac cenený bol už Rímanmi pre zlepšovanie nálady, pomáha prekonávať stres. Odporúča sa aj pri redukčnej diéte. Je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínu E a uvoľneného selénu...

Už so škôlkármi si môžeme zo semiačok na parapetnej doske v téglikoch od jogurtu vypestovať malé priesady. Neskôr ich zasadiť vonku na vyhradenom mieste v areály škôlky či len tak do vystlaných debničiek jutovým vrecom a vysypaných hlinou posadiť. Kaleráb mí rád slnko a vlahu. Priesady sadíme asi 20 centimetrov od seba do dobre pokyprenej pôdy. Zalievame ku koreňu. 

   

          

Ak si v škole či školskom klube alebo aj doma robíte kalerábový deň, odporúčame Vám aj si trošku uvariť či upiecť.

Recepty, ktoré obľubovali moje deti, keď boli malé  

Hranolčeky

Kaleráb očistíme a nakrájame na kúsky v tvare hranolčekov. V mise ich osolíme, po premiešaní necháme stáť asi štvrťhodiny. Zatiaľ z kalerábu stečie voda. Vodu môžete použiť do práve varenej polievky. Hranolčeky poukladáme na papierom vyložený plech a pečieme v rúre pri 200 °C asi 15 - 20 minút podľa veľkosti kúskov. Môžeme jesť teplé aj chladnúce.

 

 Čo sme o kalerábe písali v minulosti https://www.dobre-napady.sk/pre-domacnost/varime-pecieme/1373-biely-kalerab 

 Maľovánky iného jedla nájdete na našej stránke na tomto linku https://www.dobre-napady.sk/omalovanky/category/109-jedlo