Ako sme robili bylinkový ocot

Alebo ako trénovať trpezlivosť mladším školákom. Má to byť darček starej mame ku dňu matiek, len musíte začať dosť skoro, lebo na všetko treba správny čas.

Minulý rok som robila bylinkový ocot takto v škole so svojimi žiakmi ku dňu matiek. Robili sme ho z obyčajného kúpeného octu, nie ako teraz robíme so synom. Deti každý deň pozorovali svoj výtvor a kontrolovali, či je dosť na slnku. A to boli piataci. U každej mamičky mal veľký úspech. Naozaj ho aj použili do varenia.

Ak teda chcete urobiť aj Vy niečo podobné, je načase začať.

Potrebujemeocot

3 kg jabĺk, umelohmotné strúhadlo, rozmarín, feferónky, čierne celé korenie, sklenený 5-litrový pohár, bavlnenú plienku, umelohmotné cedidlo, ozdobné fľašky (lepšie sú z tmavého skla) so štupľami z korku alebo umelej hmoty, tvrdý papier, mašličky, farbičky

Postup

My sme teraz so synom urobili najprv jablčný ocot:
Jablká (aj šupky) sme nastrúhali na hrubom umelohmotnom strúhadle, poškodené časti sme vyrezali umelohmotným nožíkom. Zaliali sme ich litrom prevarenej, studenej vody a nechali v sklenenom 5-litrovom pohári pôsobiť 10 dní. Potom sme priliali 2 litre prevarenej vlažnej vody a premiešali umelohmotnou varechou. Precedili sme cez bavlnenú plienku dobre vyžehlenú a nechali 20 dní stáť.
Veľký pozor sme dávali, aby neprišiel do styku s niečim kovovým, lebo by bolo po octe.
Naliali sme jablčný ocot do ozdobných fliaš a vhodili do neho po polovici feferónky, vetvičke rozmarínu a dvoch guličkách korenia. Zaštupľovali sme ich a necháme ich teraz na slnku 6-7 týždňov stáť. Potom dokončíme tak isto ako som to robila minulý rok s deťmi v škole. Z tvrdého papiera vystrihneme kartičku s dierkou a nápisom starej mame a priviažeme mašličkou o uško fľašky. Z mikroténového vrecúška vystrihneme kruh s priemerom 8 cm a pomocou gumičky obviažeme okolo hrdla fľaše tak, aby sme zakryli korkový štupeľ. Hneď to bude vyzerať ako z darčekového obchodu.