Jarné radosti z prírody

Jar je konečne tu. Príroda sa začína prebúdzať, kvitnú prvé kvety, kríky, stromy začínajú mať malé výhonky a všade okolo nás je zelená farba. Jar symbolizuje začiatok – zrod niečoho nového. Okrem iného sa k tomuto ročnému obdobiu pripisujú orgány pečeň a žlčník, zelená farba a kyslá chuť.

Všetko rastie, klíči, vychádza, čo zodpovedá aj našej prirodzenej túžbe ísť von a viac sa hýbať. Po odpočinkovej zimnej fáze ktorú máme my aj zem za sebou je čas prebudiť sa v harmónii s prírodou a uviesť naše telo do chodu aj pomocou potravín.

Zmena výživového plánu

Tak ako vymieňame šatníky počas ročných období rovnaké pravidlo platí aj v stravovaní. V zimme prirodzene preferujeme viac mäsa, tukov, dlho varených strukovinových polievok a pečených jedál, ktoré nás príjemne zahrejú. V jarnom období postupne uberáme tuk, a tým automaticky znížime aj konzumáciu mäsa. Najviac sa nám to spája s 40 dňovým pôstom, ktorý má veľmi dlhú históriu a svoje opodstatnenie.

V súlade s prírodou

Na jar, rovnako ako v každej sezóne, je najlepšie jesť to, čo v danej oblasti práve rastie. Aspoň sa k tomu čo najviac priblížiť. Príroda to úžasne zariadila, ponúka nám divokú zeleninu, ktorá má neskutočnú silu a energiu. Ako napríklad medvedí cesnak, žihľava, púpava, sedmokráska, skorocel a valeriána.

Jarné jedlo

V jarnom období zvýšime najmä podiel zelenej a listovej zeleniny. Náš tanier doplníme aj o klíčky, vňate a bylinky. Napríklad klíčky z mungo fazuliek, červenej šošovice, sóje, ďalej pridáme petržlenovú vňať, žeruchu a pažítku. Mení sa aj spôsob prípravy jedál. S teplejším počasím zeleninu stále kratšie tepelne pripravujeme, to znamená, že skracujeme dobu tepelnej prípravy a viac naparujeme a blanšírujeme.

V úvode som spomínala že k tomuto ročnému obdobiu sa pripisuje zelená farba a kyslá chuť, ktorú docielime pridaním krátkodobo kvasenej zeleniny pickles alebo kyslej kapusty. Okrem kvasenej zeleniny do jedálnička môžeme pridať reďkovky, kaleráb, pór, čínsku kapustu, cesnak, špargľu, listový šalát, fenikel, špenát a baklažán.

Skvelý tip na pesto z medvedieho cesnaku nájdete nájdete na tomto odkaze https://ideotvojezdravie.sk/pesto-z-medvedieho-cesnaku/ 

Z obilnín preferujeme kuskus, bulgur, krúpy, jačmeň a ovos, ryžu guľatú nahradíme za dlhozrnnú.

Vo všeobecnosti jedlá viac odľahčíme.

Pre viac inšpirácii sledujte na www.ideotvojezdravie.sk

Hľadať

Odkazovač

silbod

Missel, prihlásenie je ochranou stránky.

16/03/2024 - 07:52
misell

ahojte preco sa musim prihlasovat?!
tu mate stranku na diplomy:
https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/pochvaly-a-diplomy

15/03/2024 - 18:07
Kika

Ďakujem veľmi mi to pomohlo , našla som čo som potrebovala. Určite odporúčam:)

11/03/2024 - 19:09
silbod

MKollarova, na tomto linku sú učebnice a v nich odkazy na videá https://www.dobre-napady.sk/pre-skolakov/tipy-pre-skolakov

15/02/2024 - 11:05 2
mkollarova

Dobry den prajem ako sa viem dostat k vasim videam ? Dakujem pekne

11/02/2024 - 15:17
simona

:D

29/10/2023 - 14:54 1
silbod

Milka a Martinka, zatlačte si prihlásiť sa a tam dostanete možnosť registrácie alebo prihlásenie sa prostredníctvom svojho účtu na FB.

26/09/2023 - 16:42 2
Milka

Dobrý deň. Chcem sa zaregistrovať, aký je postup? ďakujem

25/09/2023 - 17:57 2
Margita

Dobrý večer, chcela by som sa tu zaregistrovať, ako mám postupovať.

Ďakujem

24/09/2023 - 21:38 1
Lubena

:)

17/09/2023 - 21:24

Zrušiť

Partneri