Ako som háčkovala svetrík

 V tomto voľne - nevoľne popri písaní učebnice matematiky pre mojich siedmakov a piatakov si krátim chvíľu aj pletením a háčkovaním. V komore som vytiahla vrece plné zánovných vĺn. Jedna z nich bola takej - mne milej - farby. Rozhodla som sa, urobiť si jarný svetrík. Veľký háčik č. 6. Super, pôjde to rýchlo. Lenže!? Už počas háčkovania som zisťovala, že mi vlna - 50 % ovčej vlny -

nerobí dobre na pokožku. Povedala som si, že nevadí. Veď pod svetrílk si oblečiem ešte rolák či košeľu. Žiaľ po doháčkovaní, to tak nebolo. Aj cez rolák ma trápila kvalita na pokožke.

Čo s uháčkovaným? Čítajte ďalej a uvidíte.

Základom háčkovania bude magické oko a dlhé stĺpiky.

V prvom okruhu urobíme v magickom oku 2 dlhé dtĺpiky a 2 retiazkové očká, ktoré na konci stiahneme pevným okom do kruhu. Hneď vytiahneme 3 retiazkové očká a otočíme háčkovanie pre háčkovanie druhého okruhu v protismere prvého. Otáčanie je dôležité - menej sa háčkovanie vlní.

V druhom okruhu urobíme 3 dlhé stĺpiky a 3 retiazkové očká podľa prvej fotografie. Potom pokračujeme podľa fotografíi.

 

Teraz začneme robiť otvory na rukávy a háčkovaním pokračujeme v urobení predných dielov. Potom v otvoroch nahodíme očká a urobíme rukávy. Keďže môj háčkovaný svetrík "kúsal", po tiaľto sme ho vypárali a poďho urobiť taburetku.

 A teraz už háčkujeme len dlhé stĺpiky bez pridávania, čím sa háčkovaný kruh začne vlniť a stáčať do tvaru valca. Urobíme niekoľko okruhov dlhými stĺpikmi. Posledné dva urobíme krátkymi, aby sme upevnili háčkovanie a prevlečenie cez tabuderku.

 Po oprave elektriny nám zostali takéto drevené obrie špulky. Vyrežeme na ne molitan alebo ušijeme okrúhly vankúš, ktorý prekryjeme háčkovanou vzorkou.