1/2 hrnčeka sušených dubákov
1/2 hrnčeka na drobno nakrájanej mrkvy
1/2 hrnčeka na drobno nakrájaného zeleru
1/2 hrnčeka na drobno nakrájaného petržlenu
1 hrnček na drobno nakrájaných zemiakov (vhodnejšie sú múčne)
1 polievková lyžica kukuričnej hladkej múky
1 veľká žltá cibuľa
4 veľké strúčiky cesnaku pokrájané na kolieska
2 polievkové lyžice masla
4 hrnčeky minerálky Rajec
soľ, mleté čierne korenie, rasca, majoránka
Hríby s mrkvou, zelerom a petržlenom vložíme do hrnca a zalejeme 3-mi hrnčekami minerálky. Mierne posolíme. Pridáme medzi prsty korenia, rasce. Necháme pod odchýlenou pokrievkou variť asi pol hodiny.
Prichystáme si v druhom hrnci rozpustené maslo, na ktorom opražíme cibuľku a cesnak za stáleho miešania. Vsypeme múku a stále miešame, kým sa hmota nespojí. Potom vlejeme vriacu hríbovú zmes do druhého hrnca a stále miešame, aby sa zápražka rozpustila. Pridáme posledný hrnček minerálky. Premiešame. Keď začne vrieť, vsypeme zemiaky. Premiešame a necháme na miernom plameni vrieť asi 10 minút. Vtedy dochutíme zvyšnými koreninami. Prikryjeme pokrievkou a necháme už v hrnci pôsobiť bez zohrievania.
Polievku sme sa naučili na Valašsku u pani Evy, ktorá varí v miestnych hoteloch v Karloviciach celý život.