250 g šošovice
1 malá cibuľa
1 veľký zemiak
1 polievkovú lyžicu masti
150 ml kyslej smotany
150 ml mlieka
soľ,
1 polievková lyžica cukru
2 polievkové lyžice octu
200 g slovenskej točenej salámy
1 strúčik cesnaku
1 polievková lyžica hladkej chlebovej múky
bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie
V jednom hrnci si zosypeme šošovicu a pokrájaný zemiak a zalejeme vodou. Necháme variť asi 15 minút.
V druhom hrnčeku si v 1 dl vody dáme variť bobkový list, čierne korenie a nové korenie asi 15 minút.
Na panvičke si speníme na masti na drobno nakrájanú cibuľku. Pridáme na kocky nakrájanú ošúpanú slovenskú točenú salámu a poprášime múkou. Premiešame a mierne popražíme. Pridáme rozotretý cesnak. Premiešame a popražíme. Odstavíme z plynu. Rozšľaháme s mliekom a smotanou. Precedíme do zmesi vývar z korením. Dobre premiešame.
Zmes z panvičky vlejeme do mierne vrejúcej šošovicovej zmesi. Premiešame. Necháme prevrieť pár minút. Odstavíme a dochutíme soľou, cukrom a octom.