1 stredne veľká hlavička cesnaku
100 g hladkej pšeničnej múky
1,5 dl masti
500 ml smotany na varenie
500 ml vývaru (môže byť aj z bujónu)
soľ
mleté biele korenie
petržlenová vňať
na podávanie: bosniak
V hrnci si rozpálime masť. Vysypeme múku a urobíme slabohnedú zásmažku, do ktorej vmiešame polovicu rozotreného cesnaku. Zalejeme vývarom a smotanou na varenie. Rozmiešame. Povaríme na strednom plameni asi 5 minút. Vložíme zvyšok rozotretého cesnaku. Dochutíme soľou, korením.
V prípade hustejšej konzistencie, môžeme rozriediť mliekom alebo vývarom.
Vršok bosniaku odrežeme, vyberieme striedku. Bosniak aj s vrchnáčikom dáme do hneda zapiecť do rozpálenej rúry. Potom vyberieme a položíme na plytký tanier, naplníme polievkou. Môžeme zjemniť kúskom masla, posypeme petrželovou vňaťou a prikryjeme vrchnáčikom. Podávame.
Ak chcete podávať v miske, nie v bosniaku, vsypte do polievky trochu krutónov z tmavého chleba.