100 ml acidka
2 polievkové lyžice ražnej celozrnnej múky
1/2 čajovej lyžičky soli
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
asi 100 g chlebovej pšeničnej múky
Všetko spolu dobre premiešame do hladkého pevného cesta - asi ako plastelína. Vyvaľkáme a vykrojíme kruhy, alebo si proste len odtrhnite kus cesta a urobte z neho placku. Necháme chvíľu stáť na pracovnej doske.
Zatiaľ si vyberieme panvicu - ak nemáte keramickú ako ja - potom ju vymažeme pierkom na jemno olejom a položíme na sporák.Cesto nesmie plávať v oleji, fakt vymastiť len jemne. Necháme zohriať.
Na panvicu položíme placku, prikryjeme pokrievkou a na strednom plameni opečieme asi dve minúty, potom obrátime a už odokryté opečieme tiež dve minúty.
Podávame vlažné alebo studené.
Do cesta popučíme 1 - 2 strúčiky cesnaku a pridáme štipku rasce.
Do cesta pridáme 1 polievkovú lyžici na jemno nastrúhanej cibule a trochu mletej červenej papriky.
Do cesta vmiešame 1 polievkovú lyžicu na jemno nastrúhaného zemiaku a pridáme štipku rasce a majoránky.
Do cesta posekáme na jemno bylinky asi 2 polievkové lyžice a pridáme 1 čajovú lyžičku slnečnicového oleja.