Dnes som ako obyčajne robila doma syr. Dnes však akosi viac a tak som mala aj viac srvátky. Nuž som sa rozhodla urobiť koláč z nej - už som dávno taký nerobila.
3 dl čerstvej ešte teplej srvátky
20 - 25 g čerstvého droždia
4 kopcovité polievkové lyžice práškového cukru
asi 200 g hladkej pšeničnej chlebovej múky
asi 200 g polohrubej pšeničnej múky
4 polievkové lyžice oleja
1 veľké vajíčko
120 - 150 g čerstvého syra
V srvátke rozpustíme polovicu cukru a rozmrvíme droždie. Necháme podkysnúť. Potom pridáme olej, zvyšok cukru a vajíčko premiešame. Po menších dávkách vsypeme a premiešavame múku. Má nám vzniknúť cesto ak hustejší puding.
Vlejeme do vysypaného pekáča. Posypeme rozmrveným syrom. My sme teraz pridali aj čučoriedky, ale kedysi som na takýto koláč dávala maliny.
Vložíme do rúry vyhrietej na 200°C. Teplotu hneď stiahneme na 180°C a pečeieme asi 35 - 40 minút.