200 g suchej malej strakatej fazule
1 veľká cibuľa
2 polievkové lyžice oleja
2 - 3 mrkvy
1 petržlén
1 malý zeler
1 strúčik cesnaku
50 g paradajkového pretlaku
1 čajová lyžička mletej červenej papriky
300 g bravčového pliecka
Fazuľu si namočíme do vlažnej vody asi na 2 - 3 hodiny. Pred robením polievky ju zlejeme z vody a necháme dobre stiecť.
Nakrájanú cibuľu si orestujeme na oleji. Pridáme paradajkový pretlak. Orestujeme. Prisypeme papriku, zalejeme vodou a vsypeme fazuľu a nakrájané mäso na drobnejšie kúsky. Pridáme na jemno pokrájaný cesnak a v kuse mrkvu a petržlen i zeler. Necháme na strednom plameni pod odchýlenou pokrievkou variť. Osolíme 1 čajovou lyžičkou soli.
Po tom to čase vyberieme mrkvu, petržlen i zeler trochu prekrojíme a vo vysokej miske s trochou polievky rozmixujeme na hladkú redšiu hmotu. Vlejeme do vriacej polievky za stáleho miešania. A necháme ešte asi 15 - 20 minút prevrieť na strednom plameni za občasného premiešania.
Dostaneme hustú polievku.