500 g vareného hovädzieho nakrájaného na tenké plátky
2 dl hovädzieho vývaru
1 biela cibuľa
1 červená cibuľa
1 paštrnák
50 ml červeného vína
1 čajová lyžička medu
700 ml brusnicový kompót
2 polievkové lyžice oleja (repkový alebo slnečnicový)
soľ
mleté čierne korenie
Na oleji si orestujeme na menšie kúsky nakrájanú cibuľu a zeleninu. Zalejeme vínom. Premiešame. Pridáme vývar a dusíme, kým nevyvaríme tekutinu skoro na tuk. Pridáme brusnicový kompót aj s tekutinou. Privedieme k varu a asi 2 - 3 minúty necháme prevrieť. Rozmixujeme úplne na jemno. Ešte raz necháme na miernom plameni zovrieť. Občas premiešame. A necháme zredukovať do požadovanej hustoty.
Podávame s vareným hovädzím mäsom a ryžovými rezancami alebo tmavým chlebom.
Na obrázku je len omáčka s ryžovými rezancami.
Omáčka je vhodná aj ku pečenej či varenej divine.