Vytlačiť

Receptár

Tradičný chlieb 2

Chlieb

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

220 g ražnej celozrnnej múky
280 g pšeničnej hladkej múky T650
1 čaj. lyžička soli
1 čaj. lyžička rasve
50 g domáceho kvásku
10 g droždia
asi 200 ml vlažnej vody

Ako na to


Kvások a droždie zriedime s vodou a rascou. Prisypeme múku a všetko spolu dobre premiešame do tuhého cesta.
Cesto položíme na pomúčenú dosku a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste asi hodinu. Potom cesto ešte raz premiesime a necháme stáť zase hodinu.
Položíme na pekáč vysypaný múkou. Rúru predhrejeme na najvyššiu teplotu, po vložení chleba znížime na 160°C. Pečieme asi 45 minút a skúsime, či je chlieb prepečený. Potrieme ho studenou vodou a zvýšime teplotu na 200°C. Dopečieme ešte asi 10 minút. Vyberieme z rúry, potrieme studenou vodou a necháme vychladnúť.

Detail receptu

Poznámky

Vkladám cesto do formy od biskupského chlebíka.

Výrobu tradičného kvásku nájdete tu: http://www.kamsdetmi.info/tradicny-kvasok-mr14.htm