Vytlačiť

Receptár

Rýchly chlieb

Chlieb

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

100 ml acidka

2 polievkové lyžice ražnej celozrnnej múky

1/2 čajovej lyžičky soli

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

asi 100 g chlebovej pšeničnej múky

Ako na to

Všetko spolu dobre premiešame do hladkého pevného cesta - asi ako plastelína. Vyvaľkáme a vykrojíme kruhy, alebo si proste len odtrhnite kus cesta a urobte z neho placku. Necháme chvíľu stáť na pracovnej doske.

Zatiaľ si vyberieme panvicu - ak nemáte keramickú ako ja - potom ju vymažeme pierkom na jemno olejom a položíme na sporák.Cesto nesmie plávať v oleji, fakt vymastiť len jemne.  Necháme zohriať. 

Na panvicu položíme placku, prikryjeme pokrievkou a na strednom plameni opečieme asi dve minúty, potom obrátime a už odokryté opečieme tiež dve minúty.

Podávame vlažné alebo studené.

Detail receptu

Poznámky

Cesnakový chlieb

Do cesta popučíme 1 - 2 strúčiky cesnaku a pridáme štipku rasce.

Cibuľový chlieb

Do cesta pridáme 1 polievkovú lyžici na jemno nastrúhanej cibule a trochu mletej červenej papriky.

Zemiakový chlieb

Do cesta vmiešame 1 polievkovú lyžicu na jemno nastrúhaného zemiaku a pridáme štipku rasce a majoránky.

Bylinkový chlieb

Do cesta posekáme na jemno bylinky asi 2 polievkové lyžice a pridáme 1 čajovú lyžičku slnečnicového oleja.