Vytlačiť

Receptár

Bezlepkový bosniak

Chlieb

Detail receptu

Čo budeme potrebovať

150 g zmesi CH

100 g zmesi Forte

250 ml teplej vody

1/2 čajovej lyžičky kr. cukru

1/2 čajovej lyžičky soli

1/2 čajovej lyžičky mletej rasce

1 polievková lyžica na jemno nastrúhaného múčneho zemiaku

1/2 čajovej lyžičky čerstvého droždia

1 polievková lyžica oleja

 

hlinený kvetináč

kúsok slaniny

Ako na to

Do misy na miesenie cesta rozmrvíme droždie. Posypeme cukrom. Zasypeme zemiakom a zalejeme asi polovicou teplej vody. Necháme na teplom mieste ozaj dobre vykysnúť.

Za ten čas si kvetináčik vytrieme slaninou, aby sme nemuseli vysýpať múkou alebo zmesou. 

Keď je kvások hotový, doplníme olej a zvyšok vody. Prisypeme zmiešané zmesi so soľou a rascou. Vymiešame. Ak sa nám cesto lepí na ruky, trochu si ich potrieme olejom a vytvarujeme guľu takto. Guľu vložíme do kvetináčika. 

Kvetináčik vložíme do rúry vyhriatej na 50°C na asi 20 minút. Cesto sa počas tohto kysnutia zväčší asi o polovicu. Potom zvýšime teplotu na 200°C a pečieme ešte asi 45 minút. Hneď vyberieme z rúry. Potrieme studenou vodou a zabalíme do utierky a na mriežke necháme vychladnúť. 

 

 

Detail receptu